עבודה מס' 023136
מחיר: 265.95 ₪ הוסף לסל
תאור העבודה: העבודה סוקרת את היחסים הללו מתחילת שלטונם כשנתפסו כגואלי האוכלוסיה מהמונגולים והצלבנים וההתדרדרות לאחר מכן.
5,752 מילים ,15 מקורות ,1998
עבודה זו תעסוק ביחסים שבין האזרחים לצבא בתקופה הממלוכית. הממלוכים היו גדודי עבדים שמוצאם בתחילה מתורכיה ומאוחר יותר כם צ'רכסים. העבדים נרכשו על ידי בני עבאס החל מהמאה ה-9, אך בשנים 1249-1240 נקנו על ידי האיובים, יורשי צלאח אל-דין ובמיוחד על ידי הסלטאן אל-מלכ אל-צלאח איוב. הם שירתו את הסלטאן וזמן קצר לאחר מותו הדיחו הממלוכים, ששירתו בצבא, את יורשיו, והחלה תקופת השלטון הממלוכי.
הממלוכים נקנו כעבדים והושקע בהם בחינוך צבאי, כך שאלה הפכו לאנשי צבא מיומנים ובין השאר, הביסו את המונגולים, אשר נחשבו כבלתי מנוצחים ואיימו להכחיד את האסלאם בסוריה וסביבותיה. מאוחר יותר גם חיסלו את שליטת הצלבנים בחופי הארץ, יצרו מדינה מוסלמית וזכו על כך במידה רבה לתודת האוכלוסיה.
הממלוכים לא היו מוסלמים בלידתם אך קיבלו על עצמם את האסלאם. הם ראו באסלאם סמל לשחרור מעבדות קדומה שנמשכה עד למאה ה-9 ובנוסף, בהיותם ביסודם בני דתות אחרות, נחשדו בעיני רבים כבעלי אינטרסים שאינם אוחזים בדת האסלאם מתוך הכרה פנימית ואמונה טהורה. בין אם בשל דבקותם באסלאם ובין אם בשל רצונם להוכיח כי הם מוסלמים, התנהגו הממלוכים באופן אדוק כאסלאמים ובתקופת שלטונם (1517-1250) שמו דגש על החדרת האסלאם והטמעתו במצרים, סוריה וארץ-ישראל.
בעבודתי אטען כי בראשית שלטונם של הממלוכים, בעיקר במחצית השניה של המאה ה-13, אך גם עד 1381, נתפסו הממלוכים כמי שגאלו את האוכלוסיה מהמונגולים מחד ומהצלבנים מאידך, חיזקו את דת האסלאם וסייעו לדלת העם ובכך קירבו אליהם את האוכלוסיה האזרחית. מאידך, ככל ששלטונם של הממלוכים הושחת וגבר האינטרס השלטוני של בודדים על האינטרס הכללי, החלו עימותים בקרב השיכבה השלטת, שפגעו באוכלוסיה ובסופו של דבר בממלוכים עצמם. הדבר נבע מכך שהיחסים בין האוכלוסיה לצבא הורעו, הן בשל גזירות כלכליות, הן בשל ירידה בדבקותם בדת האסלאם והן בשל הזמן הרב שחלף מאז סייעו הממלוכים לאוכלוסיה במלחמות כנגד המונגולים והצלבנים והדבר נשתכח מהם.
בנוסף לכך, אטען כי בשלהי שלטונם גילו הממלוכים רגישות נמוכה יותר כלפי האוכלוסיה המוסלמית בכלל והחלו לטפח ולהתייחס בסובלנות למיעוטים דתיים כמו יהודים ונוצרים, והדבר התקבל באופן שלילי על ידי חכמי הדת המוסלמים.
מצבור זה של גורמים אשר הובילו להדרדרות היחסים בין האוכלוסיה המקומית לצבא הממלוכי, גרם לדעתי גם לירידת חוסנה של הסלטאנות הממלוכית ולאובדן השלטון ב-1517, כאשר הדבר סימל את התפוררותה הסופית של הממלכה.
תוכן עניינים:
מבוא
פרק א: הממלוכים - ראשיתם, התחזקותם והשתלטותם
1.1. ראשית הממלוכים ותחילת גיוסם לצבא במאה ה-9
1.2. התחזקותם של הממלוכים בסוריה ושכנותיה עד כינון שלטונם
1.3. סקירה כללית של הצבא הממלוכי, הישגיו ואימוץ דת האסלאם
פרק ב: חיפוש הממלוכים אחר לגיטימציה
פרק ג: תגובות האוכלוסיה ושליטיה האזרחיים לממלוכים
3.1. הרקע
3.2. תגובות האוכלוסיה ושליטיה האזרחיים
פרק ד: ערעור האמון בין הצבא לאזרחים
סיכום
ביבליוגרפיה
"אוצר מסעות", בתוך: מ. שרון, (עורך), ארץ-ישראל המסלמית לפני הכיבוש העת'מאני (1099-633, 1516-1250) האוניברסיטה העברית, ירושלים, תשכ"ט, עמ' 217-213.
ד. איילון, "דעתו של אבן ח'לדון על הממלוכים", ארץ-ישראל - מחקרים בידיעת הארץ ועתיקותיה ז', תשכ"ד, עמ' 143-142.
מ. אסף, תולדות השלטון הערבי בארץ-ישראל, דבר, תל-אביב, תרצ"ה.
י. דרורי, "רישום שלטון הממלוכים בתולדות הארץ", בתוך: י. דרורי, (עורך), ארץ-ישראל בתקופה הממלוכית, יד יצחק בן צבי/ החברה לחקירת ארץ-ישראל ועתיקותיה, ירושלים, 1992, עמ' 12-1.
ק. כאהן, האיסלאם, (תרגום: ע. קופלביץ'), דביר, תל-אביב, 1995.
מ. מעוז, "בית עבאס", בתוך: ח. לצרוס-יפה, (עורכת), פרקים בתולדות הערבים והאסלאם, רשפים, תל-אביב, 1972, עמ' 232-199.
מ. סאייג, ארגונו המטריאלי של הבריד בארץ-ישראל בימי הביניים המאוחרים, חיבור לקבלת התואר מוסמך הארוניברסיטה, אונ' בר-אילן, רמת גן, תשל"ז.
ר. עמיתי-פרייס, "על שתי פשיטות מונגוליות לארץ-ישראל", בתוך: י. דרורי, (עורך), ארץ-ישראל בתקופה הממלוכית, יד יצחק בן צבי/ החברה לחקירת ארץ-ישראל ועתיקותיה, ירושלים, 1992, עמ' 63-43.
י. פראוור, תולדות ממלכות הצלבנים בארץ-ישראל, (כרך שני), מוסד ביאליק, ירושלים, 1971.
F. Fabri, Palestine Pilgrims' Text Society, ol 1 (part 1), (Tr. By: A. Stewart), London
בתוך: מ. שרון, (עורך), ארץ-ישראל המסלמית לפני הכיבוש העת'מאני (1099-633, 1516-1250) האוניברסיטה העברית, ירושלים, תשכ"ט, עמ' 228-218.
P.M. Holt, The Age of the Crusades: The Near East from the Eleventh Century to 1517, Longman, London and New York, 1986.
R.S. Humphreys, Islamic History A Framework for Inquiry, Princeton University Press, New Jeresy, 1991.
I.R. Lapidus, Muslim Cities in the Later Middle Ages, Harvard University Press, Cambridge, Massachusetts, 1967.
B. Lewis, The Arabs in History, Oxford University Press, Oxford, 1970.
ניתן לקבל ולהזמין עבודה זו באופן מיידי במאגר העבודות של יובנק. כל עבודה אקדמית בנושא "היחסים בין האזרחים והצבא בתקופה הממלוכית", סמינריון אודות "היחסים בין האזרחים והצבא בתקופה הממלוכית" או עבודת מחקר בנושא ניתנת להזמנה ולהורדה אוטומטית לאחר ביצוע התשלום.
ניתן לשלם עבור כל העבודות האקדמיות, סמינריונים, ועבודות המחקר בעזרת כרטיסי ויזה ומאסטרקרד 24 שעות ביממה.
יובנק הנו מאגר עבודות אקדמיות לסטודנטים, מאמרים, מחקרים, תזות ,סמינריונים ועבודות גמר הגדול בישראל. כל התקצירים באתר ניתנים לצפיה ללא תשלום. ברשותנו מעל ל-7000 עבודות מוכנות במגוון נושאים.