עבודה מס' 060704
מחיר: 144.95 ₪ הוסף לסל
תאור העבודה: בחינה כללית והתמקדות במיכשור החד והחותך כגון הסקלפל.
4,270 מילים ,5 מקורות ,1999
שני אספקטים עיקריים מבדילים את הרפואה של ימינו אנו מן הרפואה העתיקה: הידע התאורטי והטכנולוגיה. היקף הידע שנצבר על אודות גוף האדם ותפקוד האיברים השונים, המחלות וגורמיהן ודרכי הטיפול בהן ב-200 השנים האחרונות גדול במידה עצומה ויותר מכל הידע שנצבר ב-2000 השנים שקדמו להן. הנחות יסוד רבות על פיהן פעלה הרפואה העתיקה נראות כיום משוללות יסוד לחלוטין ואף מוטעות ומטעות בצורה מסוכנת מכיוון שהובילו לדרך טיפול המזיקה, יותר מאשר מועילה. לעומת זאת, מפתיע לגלות שדוקא בתחום הכירורגיה המעשית, שנחשבה לאחות חורגת לרפואה במשך מאות רבות של שנים, נרכש כבר אז ידע שימושי ורב שהוביל לדרכי טיפול נכונות שחלקן, בשינויים קלים יחסית, ממשיכות לשמש את הרופאים עד היום. עניין זה מוביל אותנו הישר אל הפן השני של הרפואה שהוא הטכנולוגיה הרפואית, שגם בה חלו התפתחויות עצומות, החל מהמצאת המיקרוסקופ וכלה בMRI- שהם כלי אבחון חשובים ושימושיים לצורך קביעת הגורם למחלה ולדרך הטיפול הנכונה. מנקודה זו, ברגע שהגענו לטיפול עצמו, פצעים ייחבשו בתחבושת והמשחה תונח בעזרת ספטולה. בניתוח, המנתח יבקש סקלפל, מגרד, מחדר, מספריים, ווים למתיחת הרקמה, מרחבים וצינוריות שונות. הצורה הבסיסית של כל הכלים הללו, למרבה הפלא ובאופן מנוגד לכלים הדיאגנוסטיים, כמעט ולא השתנתה ב-2000 השנים האחרונות. ההבדל הבסיסי הוא ללא ספק הסטריליות וההקפדה על מניעת זיהומים בעת השימוש בכלים אלה. ניתוחים לא מעטים אשר במתכונתם היו נכונים ואף בוצעו כהלכה, נדונו מראש לכשלון משלא נשמרה הסטריליות והמוות ארע עקב הזיהום שהפך לאלח דם.
רציתי לבדוק, את צורתם ותפקידם של אותם כלים עתיקים למיניהם, כיצד נשתמרו, כמה מהם נשתמרו ובאיזה מצב. מה היו החומרים מהם היו מיוצרים ומהו אופן השימוש בהם. באילו מקורות ניתן להעזר והאם המקורות מדברים על צורתם של מכשירים או על אופן השימוש בלבד או על שניהם?
בעבודה צנועה זו לא ניתן לענות על כל השאלות ואף לא להתעמק מספיק באף אחת מהן. בחרתי להתמקד בסוג אחד של מיכשור והוא המיכשור החד והחותך כגון הסקלפל שנמצא גם כיום בשימוש נרחב בחדרי ניתוח לצורך ביצוע כירורגיה גדולה וקטנה.
לאחר דיון במקורות, בממצאים ובחומרים, כתבתי על סוגי הסקלפלים השונים המוזכרים אצל הסופרים העתיקים וכמו כן הוספתי דיון על ממצא אחד מסויים ועשיר שמדגים את הבעייתיות בפרשנות וההערכה של הממצאים. הוספתי איורים שבלעדיהם לא תוכל להיות הבנת המכשירים מלאה. עם זאת, יש לזכור שלמרות מספרם של המכשירים ומספר העדויות הכתובות, לא ניתן בדרך כלל להתאים אחד לאחד: מכשיר בתאור ספרותי מול מכשיר בממצא. על הסיבות לכך נדון בעבודה.
תוכן עניינים:
מבוא
חומרים
ייצור ועיטור
השתמרות הממצאים הארכאולוגיים ותפוצתם
סכינים
סיכום
מקורות עתיקים: נספח לקסיקוני
ביבליוגרפיה
גורי-רימון עפרה (1999),"סכין מנתחים מהודר מהתקופה הרומית, מאוסף מוזיאון הכט שבאוניברסיטת חיפה", מכמנים 13 : 73-6.
Jackson, R.(1986), "A Set of Roman Medical Instruments from Italy", Britannia XVII:119-67.
Milne, J.S. (1907), Surgical Instruments in Greek and Roman Times, Oxford.
Kunzl, E. (1999), "Roman Medical Tools According to Archaeological Sources", Michmanim 13:60-9.
Bliquez, L. (1988), Roman Surgical Instruments and Minor Objects in the University of Mississippi, Goeteborg.
כירורגיה · כלים · רומא · רופא · רפואה
ניתן לקבל ולהזמין עבודה זו באופן מיידי במאגר העבודות של יובנק. כל עבודה אקדמית בנושא "מכשור כירורגי רומי - סקלפלים ומכשירי חיתוך (רפרט)", סמינריון אודות "מכשור כירורגי רומי - סקלפלים ומכשירי חיתוך (רפרט)" או עבודת מחקר בנושא ניתנת להזמנה ולהורדה אוטומטית לאחר ביצוע התשלום.
ניתן לשלם עבור כל העבודות האקדמיות, סמינריונים, ועבודות המחקר בעזרת כרטיסי ויזה ומאסטרקרד 24 שעות ביממה.
יובנק הנו מאגר עבודות אקדמיות לסטודנטים, מאמרים, מחקרים, תזות ,סמינריונים ועבודות גמר הגדול בישראל. כל התקצירים באתר ניתנים לצפיה ללא תשלום. ברשותנו מעל ל-7000 עבודות מוכנות במגוון נושאים.