עבודה מס' 061424
מחיר: 423.95 ₪ הוסף לסל
תאור העבודה: הגורמים לפרוץ המהומות תוך התמקדות ברקע החברתי והכלכלי של העולים תושבי השכונה.
7,013 מילים ,11 מקורות ,2002
ב-9 ביולי 1959 פרצו מהומות אלימות בשכונת ואדי-סאליב בחיפה, על רקע של מצוקה חברתית קשה.
התפרעויות אלו האירו באופן דרמטי את בעייתם של העולים שלא נקלטו בחברה הישראלית ואת הקיטוב החברתי בין שתי חטיבות אוכלוסייה גדולות - מצד אחד יוצאי אירופה-אמריקה וילידי הארץ, ומן הצד השני יוצאי אסיה ואפריקה.
ההתפרצות בואדי נתפסה בקרב הציבור הותיק, האשכנזי, כהתנהגות סוטה, שהפרה נורמות חברתיות ובעלת אופי של מרידה.
העילה להתפרעויות אלו תחילתן בתקרית שאירעה ב-8 ביולי 1959 בשעה 21.00 בערך. יעקב אלקריף בן 37, סבל בשוק תלפיות, המוכר כשיכור כרוני, מנע מעבר של כלי רכב בשכונה ויידה בקבוקים על השוטרים שבאו לעצור אותו. הוא סירב והחל להשתולל. בתגובה ירה בו שוטר ופצעו. כתוצאה מכך התפשטה שמועה שהוא נהרג ואז החל קהל רב להתקבץ ולרגום את מכוניות השוטרים שביצעו סיורים בשכונה ובאזור.
למחרת האירוע נערכה הפגנה, שמטרתה הייתה למחות על הצטברות של מרירות על קיפוח יוצאי מרוקו, בעבודה ובתחומים אחרים, שבמשך היום הפכה להיות הפגנה אלימה.
מהומות אלו היו נגד הממשל והממסד וכנגד כל הגורמים המטפלים במצבם של העולים יוצאי אסיה ואפריקה, שהיה בכי רע, לא רק בשכונת ואדי סאליב בחיפה אלא גם בשכונות עוני אחרות ברחבי הארץ.
בעבודה זו אנסה להסביר מהם הגורמים שהביאו לפרוץ המהומות, דרך הרקע החברתי והכלכלי של העולים תושבי שכונת ואדי סאליב בחיפה, וכיצד נהגו המפלגות במשבר וכן מהן תוצאות ועדת החקירה שהוקמה וכיצד הסתיים המשבר.
תוכן העניינים:
מבוא
פרק א' - מאורעות ואדי-סאליב
א. הרקע החברתי
ב. האירוע
פרק ב' - עמדת הגורמים הציבוריים
א. כיצד נהגו המפלגות במשבר
ב. תגובות המפלגות לאירוע
ג. תגובת הממשלה והכנסת
פרק ג' - סוף המשבר
א. הקמת ועדת חקירה
ב. סיום המשבר
ג. אחרית דבר
סיכום ומסקנות
ביבליוגרפיה
אייזנשטדט, ש.נ. (1966). החברה הישראלית, ירושלים: האוניברסיטה העברית.
ברזלי, צ. (1997). מאורעות ואדי סאליב ראשיתו של מפנה, ח"מ: חמו"ל, חיפה.
בר יוסף, ר. ופדן, ד. (1969). "עדות המזרח בגבוש המעמדי של ישראל", עמ' 212-191, בתוך: המבנה החברתי של ישראל, בעריכת אייזנשטדט ש.נ., אדלר ח., בר יוסף ר. וכהנא ר. ירושלים: אקדמון.
ברינבאום, ל. (1975). ילדי ואדי סאליב, תל-אביב: עם עובד - תרבות חנוך.
ברנשטיין, ד. (1979). "הפנתרים השחורים: קונפליקט ומחאה בחברה הישראלית", מגמות: רבעון למדי התנהגות, כרך כ"ה: 80-65.
דהן-כלב, ה. (1991). מערכת התארגנות עצמית: ואדי סאליב ו"הפנתרים השחורים" - השלכות על המערכת בישראל, עבודת דוקטורט, סנאט האוניברסיטה העברית, ירושלים.
הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. (1973). שנתון סטטיסטי לישראל, כרך 24, ירושלים.
יורמן, ע. (1995). התגובה החברתית לארועי ואדי סאליב (1959), עבודת מוסמך, המחלקה לקרימינולוגיה, אוניברסיטת בר-אילן, רמת-גן.
קולקה, ג. (1989). "ואדי סאליב - סיפורו של פינוי", מבנים ינואר 1989: 31-29.
Ben David, Y. (1953). Ethnic differences of Social change. In: Frankenstein, C. (ed.). Between Past and Future. Jerusalem, The Henrietta Szold foundation for child and youth welfare.
עדתיות · חיפה · מצוקה · חברתית · התפרעויות · קליטה · עולים · אשכנזים · ספרדים · קיפוח · הפגנה · שכונה · עוני
ניתן לקבל ולהזמין עבודה זו באופן מיידי במאגר העבודות של יובנק. כל עבודה אקדמית בנושא "מאורעות ואדי סאליב", סמינריון אודות "מאורעות ואדי סאליב" או עבודת מחקר בנושא ניתנת להזמנה ולהורדה אוטומטית לאחר ביצוע התשלום.
ניתן לשלם עבור כל העבודות האקדמיות, סמינריונים, ועבודות המחקר בעזרת כרטיסי ויזה ומאסטרקרד 24 שעות ביממה.
יובנק הנו מאגר עבודות אקדמיות לסטודנטים, מאמרים, מחקרים, תזות ,סמינריונים ועבודות גמר הגדול בישראל. כל התקצירים באתר ניתנים לצפיה ללא תשלום. ברשותנו מעל ל-7000 עבודות מוכנות במגוון נושאים.