היישום אינו מחובר לאינטרנט

מגע בין הנמרים לאדם בארץ ישראל - סיפור ידידות או סיבה להכחדה?

עבודה מס' 067188

מחיר: 241.95 ₪   הוסף לסל

תאור העבודה: סקירה קצרה של סיפור הנמרים של מדבר יהודה, אופי המחקר שנעשה בהם ומצבם כיום.

1,835 מילים ,8 מקורות ,2008

תקציר העבודה:

הנמר הארץ הישראלי תמיד היווה מוקד עניין עבור הזאולוגים שחקרו את ארץ ישראל. לאחר היכחדות האריות, הדובים והברדלסים, הנמרים נותרו הטורפים הכי חזקים בנוף הארצישראלי של סוף המאה ה-20. מעבר לכך שמדובר בחיה מסקרנת לכל הדעות, שיחסית לחיות אחרות עצם חקירתה מהווה אתגר לא קטן, חקר הנמרים חשוב כיון שהם מקיימים מגע עם בני אדם ביישובים הנמצאים בשטח המחייה שלהם. חקר הנמרים בארץ ישראל, ובמדבר יהודה בפרט, ענה על 2 צרכים עיקריים: סקרנות לחקור את החיה המיוחדת והמסקרנת הזאת, והרצון להבין האם היא מסוכנת לאדם או לא כיון שנוצר מגע חוזר ונשנה בין אוכלוסיית הנמרים לבני אדם בארץ ישראל.

מסוף המאה ה-18 עד אמצע המאה ה-19 אנו יכולים למצוא הרבה עדויות, מדעיות ולא מדעיות, של חוקרים ותיירים, המספרים על קיומם של הנמרים על פני כמעט כל מרחב הטבע הארץ ישראלי שהיה בלתי מופרע כמעט באותה תקופה (גיורא, נמרי). עם הקמת המדינה, הצטמצמות השטחים הפתוחים, והמעבר מכפרים לערים סואנות, אוכלוסיית הנמרים נדחקה לשוליים, בעיקר לדרום הארץ הפחות מיושב - ואיתם פחתו גם העדויות והסיקורים של הנמרים. מחקר הנמרים הכי מדעי, אינטנסיבי ומדויק נערך בסוף שנות ה-80 ע"י גיורא אילני, שחקר ותיעד את נמרי מדבר יהודה והנגב בעשרות ספרים, מאמרים, יומני תצפיות ועוד. בעבודתי אעזר הרבה בכתביו של גיורא אילני, וכמו כן בספרו של יותם תמנה, "נמרי מדבר יהודה" שסקר את כל מחקר הנמרים של גיורא אילני והוסיף נתונים משלו. כיום, בעיקר בגלל סיבות שמירת טבע שאפרט בהמשך, נפסק כמעט לחלוטין מחקר הנמרים בארץ ישראל, ועל מנת למצוא מידע על הנמרים אנו נאלצים להסתפק במחקרים של השניים הנ"ל.

הרבה מאד נאמר על הנמר הארץ ישראלי, תכונותיו, תחום המחייה שלו, מנהגי החיזור שלו וכולי. אך לאור העובדה שאוכלוסיית הנמרים היום הולכת וקטנה, נושא שנותר בלתי חקור הינו הההשלכות של מחקר הנמרים האינטנסיבי על גודל האוכלוסייה שלהם כיום. האם מחקרו של גיורא אילני, שהינו בעל ערך בלתי ישוער מבחינה מדעית, אחראי בדרך זו או אחרת לעובדה שאוכלוסיית הנמרים היום גוועת? איזו השפעה הייתה בעצם למגע החוזר ונשנה של הנמרים עם האדם במהלך המחקר? מצב אוכלוסיית הנמרים היום הינו בכי רע, ובעבודה זו אציע את השערתי לסיבות שהביאו למצב הזה, ואיזה אופציות קיימות היום, אם בכלל, לשיקום אוכלוסיית הנמרים בארץ ישראל.

תוכן העניינים:
רשימת קיצורים
מבוא
פרק 1 - נמר המדבר - הנמר הארץ ישראלי
פרק 2 - אופי המחקרים שנעשו על הנמרים בארץ ישראל
פרק 3 - הערכה על מצב אוכלוסיית הנמרים כיום ואופי המחקר כיום
סיכום ומסקנות - מדוע קטנה אוכלוסיית הנמרים במדבר יהודה והנגב?
רשימה ביבליוגרפית

קטע מהעבודה:

נמר, Panthera pardus, מין בסוג פנתר. הנמר הוא הפנתר הקטן בסוגו והחתול הפראי ביותר. הנמר ניזון בעיקר מיונקים בינוניים, עופות וזוחלים. תוחלת חייו היא כ-20 שנה, והוא נפוץ באפריקה ובאסיה (תמנה, נמרים). לנמר למעלה מ-20 תתי מין ואחד מתתי המינים שלו הוא "נמר המדבר" - סוג הנמר החי בארץ ישראל. נמר המדבר הינו מן הקטנים ביותר ממיני הנמרים. נמר המדבר חי בבדידות וחולש על טריטוריה שגודלה יכול להגיע לכמה עשרות קילומטרים רבועים. על פי המחקרים שנערכו בשנות ה-80' ועד תחילת שנות ה-90', הנמרים בישראל ניזונים בעיקר מיעלים ושפנים, אבל התברר שהם יעילים במיוחד בציד חתולי בית - 50% הצלחה מכלל ניסיונות התקיפה (גיורא, נמרי).

תגים:

גיורא · אילני · פנתר · נמר · המדבר · חיה · בני · אדם · קשר · בעלי · חיים · בעלי · חיים · חיות

אפשרויות משלוח:

ניתן לקבל ולהזמין עבודה זו באופן מיידי במאגר העבודות של יובנק. כל עבודה אקדמית בנושא "מגע בין הנמרים לאדם בארץ ישראל - סיפור ידידות או סיבה להכחדה?", סמינריון אודות "מגע בין הנמרים לאדם בארץ ישראל - סיפור ידידות או סיבה להכחדה?" או עבודת מחקר בנושא ניתנת להזמנה ולהורדה אוטומטית לאחר ביצוע התשלום.

אפשרויות תשלום:

ניתן לשלם עבור כל העבודות האקדמיות, סמינריונים, ועבודות המחקר בעזרת כרטיסי ויזה ומאסטרקרד 24 שעות ביממה.

אודות האתר:

יובנק הנו מאגר עבודות אקדמיות לסטודנטים, מאמרים, מחקרים, תזות ,סמינריונים ועבודות גמר הגדול בישראל. כל התקצירים באתר ניתנים לצפיה ללא תשלום. ברשותנו מעל ל-7000 עבודות מוכנות במגוון נושאים.