עבודה מס' 020855
מחיר: 203.95 ₪ הוסף לסל
תאור העבודה: סקירת ההסטוריה של תורכיה לאחר מלחמת העולם הראשונה והנסיונות לחלוקת האמפריה, תוך התמקדות על חוזה לוזאן.
4,016 מילים ,13 מקורות
המשא ומתן לאחר המלחמה נפתח בלונדון ולויד ג'ורג' וריבו נועדו ב1- באפריל 1917. אף כי התחייבו שלא לגלות את דבר המשא ומתן עם הקיסר קארל דיברו במעורפל על היתרונות שבשלום נפרד עם אוסטריה-הונגריה. חוזי השלום נושאים עליהם את חותמו של וילסון. מפת אירופה החדשה שורטטה בהתאם לאותו עיקרון של "הגדרה עצמית של הלאומים" שהנשיא הכריז עליו כעל חוט שני המוליך אל הצדק והשלום.
תורכיה נכנעה ביום 30.10.1918. שבועיים לאחר הכניעה נחתו כוחות "ההסכמה" באיסטנבול והשליטו בה ממשל צבאי. בראשית 1919 חדרו הבריטים לדרום מזרח אנטליה ובאביב גם הצרפתים, שהחליפו אותם. האיטלקים נחתו באנטליה והיוונים באיזימיר(1).
לצעדים אלו ניתנו נימוקים צבאיים, אך למעשה נועדו ליצור עובדות מוגמרות לקראת חתימת הסכמי השלום. ממשלת הסולטאן היתה חסרת אונים מול התפתחויות אלו, ובאוגוסט 1920 חתמה על חוזה סוור.
תנאיו היו קשים ביותר ולפיהן נלקחו מהעות'מאנים לא רק המחוזות הערבים אלא אף שטחים נרחבים באנטליה, המיושבים בתורכים. המזרח היה אמור לכלול את ארמניה החדשה; מחוזות הכורדים זכו באוטונומיה ובאופציה לעצמאות, קיליקיה ואזורים סמוכים לה נכללו בתחום המנדאט של צרפת על סוריה, כל תראקיה- פרט לאיסטנבול ורצועה צרה לידה, נמסרה ליוון וכך קיבלה יוון את המנהל על איזור איזמיר, עם אפשרות לספחו כעבור 5 שנים.
ריבונות העות'מאנים הוגבלה בצורה חמורה: הקפיטולציות (הסכמים לטובת המיעוטים שהיו סמל לנחיתות ושיעבוד) חודשו ונקבע כי המיצרים יהיו בשלטון בינ"ל מיוחד. בהסכם נפרד חילקו בניהם בריטניה, צרפת ואיטליה את אנטליה לאזורי השפעה. אולם תנאי שלום סוור לא הוגשמו מעולם. כבר לפני כן צמחה דמורליזציה.
לאחר המהפכה, עליה ידובר להלן, תורכיה הפכה ממדינה אסלאמית למדינה לאומית חילונית. הצבת אלטרנטיבה למבנה האסלאמי של האמפריה העות'מאנית בדמותה של רפובליקה המושתתת על לאומיות באה לידי ביטוי באמנה הלאומית. כל הטריטוריות שבהן יש רוב מוסלמי דובר תורכית נכללו במסגרת תורכיה, ובכל האזורים שאין בהם תנאי זה- תורכיה תוותר עליהם.
יצויין כי למעשה סיפור שנים אלו מתמקד באתא תורכ, שהשפיע רבות על תורכיה מאז כניעתה במלחמה ועד לגיבושה כרפובליקה, שגם אירועי הפנים וגם אירועי החוץ סייעו לו מאוד. לאחר מותו של ראש ממשלת יוון סילקו כוחותיו של כאמל את היוונים מעל אדמת תורכיה (ספטמבר 1922). לנוכח תורכיה זו- החדשה המתעוררת והיעילה - פינו בעלות הברית את איסטנבול והתכוננו לכרות ברית שלום עם כמאל בלוזאן (1923). בהסכם החדש לא הופיעו עוד פיצויים ועונשים, ומאחר שכמאל דחה את התשתית המוסלמית הישנה של המדינה וויתר על כל תביעה לטריטוריות שבהן יש מיעוטים ערביים, היה הגבול היחיד השנוי במחלוקת עם יוון, שם נדחף הגבול התורכי מערבה אל מעבר לאדריאנופול, על חשבון יוון, ואיזמיר נכללה בשטחה של תורכיה.
מטרת עבודה זו היא לסקור את ההשתלשלויות שעברו על תורכיה לאחר מלחמת העולם הI- והניסיונות לחלוקת האמפריה העות'מאנית, תוך התמקדות על חוזה לוזאן שדן בחלוקתה של תורכיה והביא לגיבושה לאחר מכן.
ראשי פרקים:
1.מבוא
2.מלחה"ע ה-I והשפעתה על תורכיה
3.המהלכים לאחר המלחמה
4.מהלכיה של הרפובליקה לאחר 1920
5.סיכום העבודה
6.רשימה בבליוגרפית
1.הראלי שאול, תורכיה, ירושלים, 1941.
1.לואיס ברנארד, צמיחתה של תורכיה המודרנית, פרינסטון, 1977.
2.פישר ה.ל., דברי ימי אירופה, כרך ו', תל-אביב, תשי"ב.
3.תומסון דיוויד, אירופה מאז נפוליאון, תל-אביב, 1984.
1. DARWIN J.HG, "THE CHANAY CRISIS AND THE BRITISH CABINET", HISTORY, 65, 1980.
2. DAVIS S.W., A SHORT HISTORY OF THE NEAR EAST, NEY-YORK, 1949.
3. DAVISON H. R., TURKEY, WASHINGTON, 1968.
4. DUMONT PAUL, "FRENCH FREE MAONARY AND THE TURKISH STRUGGLE FOR INDEPENDENCE (1919-1923)", INTERNATIONAL J. OF TURKISH STUDIES, 3, ii, 1985.
5. HOWARD HARRT NICOLAS, THE PARTITION OF TURKEY: A DIPLOMATIC HISTORY, 1913-1923, NEY-YORK, 1966.
6. NYROP F.R., (ED), AREA HANDBOOK FOR THE REPUBLIC OF TURKEY, WASHINGTON, 1973.
7. PRICE M.P., THE HISTORY OF TURKEY, LONDON, 1955.
8. KENT MARIAN (ED), THE GREAT POWERS AND THE END OF THE OTTOMAN EMPIRE, LONDON, 1984.
9. KENT M. "BRITISH POKICY, INTERNATIONAL DIPLOMACY AND THE TURKISH REVOLUTION", INTERNATIONAL J. OF TURKISH STUDIES, 3, ii, 1985.
10. RODRIC H. D.(ED), TURKEY, A SHORT HISTORY, ENGLAND, 1988.
ניתן לקבל ולהזמין עבודה זו באופן מיידי במאגר העבודות של יובנק. כל עבודה אקדמית בנושא "המאבקים המדיניים צבאיים שהביאו לגיבושה של תורכיה המודרנית", סמינריון אודות "המאבקים המדיניים צבאיים שהביאו לגיבושה של תורכיה המודרנית" או עבודת מחקר בנושא ניתנת להזמנה ולהורדה אוטומטית לאחר ביצוע התשלום.
ניתן לשלם עבור כל העבודות האקדמיות, סמינריונים, ועבודות המחקר בעזרת כרטיסי ויזה ומאסטרקרד 24 שעות ביממה.
יובנק הנו מאגר עבודות אקדמיות לסטודנטים, מאמרים, מחקרים, תזות ,סמינריונים ועבודות גמר הגדול בישראל. כל התקצירים באתר ניתנים לצפיה ללא תשלום. ברשותנו מעל ל-7000 עבודות מוכנות במגוון נושאים.