עבודה מס' 069932
מחיר: 241.95 ₪ הוסף לסל
תאור העבודה: כיצד באים לידי ביטוי חלקו ומפעלו של ארגון 'קדימה' בגל העלייה של השנים 1949-1956?
6,396 מילים ,13 מקורות ,2011
הקמת מדינת ישראל והעוני הקשה שפקד את תושבי מרוקו אחרי מלחמת העולם השנייה, האיצו את קצב של העולים. הבריחה ממרוקו דרך אלג'יריה, הן בסיוע אנשי מחתרת ציונים והן בעזרת מבריחים, לא הייתה משימה קלה. אמצעי המעקב והפיקוח, המעצרים והדיפתם של היהודים 'מאוג'דה', היו חלק מהשיטות שנקטו הצרפתים, ובכל זאת נמשכה תנועת היציאה הלא חוקית ממרוקו. התעמולה האנטי ציונית, שלא הבחינה בין יהדות לציונות, והצהרות אנטי יהודיות באירופה מסוף המאה ה-19 ומארבעה עשורים של המאה העשרים השתקפו בעיתונות הלאומית הערבית. העיתונות התבטאה באופן קשה כלפי יהודי העולם וללא ספק העכירה את קשרי היהודים-מוסלמים במרוקו בחודשי האביב בשנת 1948, בזמן שהעולם המוסלמי עקב אחרי המלחמה במזרח התיכון. מה שיצר הידרדרות הקשרים היהודים-מוסלמים, והביא לפרוץ הפרעות.
בשנת 1948 החלו הפרעות במרוקו שסימנו את תפנית הקשרים בין היהודים למוסלמים לשנים הבאות. הם הגבירו את זרם הבריחה ממרוקו של היהודים מן המעמד הנמוך והבורגני אשר חששו למעמדם הסוציו-אקונומי וראו בתקומת ישראל חלופה למצבם. בשנה זו התפרצה אלימות בכפרים אוג'דה ובג'ארדה, ותוך 36 שעות נהרגו 42 יהודים, עשרות נפצעו קשה ונזק רב נגרם לרכוש. במקביל להתפרצות האלימה פעילים לאומניים הכריזו חרם כלכלי נגד התושבים האירופים והיהודים במקומות רבים ברחבי המדינה (לדוגמא, בערים פאס וקזבלנקה).
העיתון 'אסתקלאל' הביע צער על הפגיעות ביהודים, וכינה אותם 'צעדים נתעבים', אך עם זאת הוסיף שהיהודים אשמים באסונם בגלל תמיכתם המתחזקת בציונות ובמדינת ישראל. מנהיג בכיר התבטא ואמר: "תעמלנים ציוניים צריכים להיות מודעים לתוצאות הטרגיות של פעולותיהם כמו שאנו חייבים להזהיר את אחינו המוסלמים להימנע מתמרונים מדאיגים".
המנהיגים המוסלמים ניסו לדכא את הפגיעות ביהודים על ידי פעולות הרגעה, חקירות, משפטים ועונשים על המתפרעים, אך כל זאת עלה בתוהו. מרוקו נראתה ליהודים העניים כארץ בלי עתיד יהודי. ומיוני 1948 גברה מאוד הבריחה דרך אלג'יריה.
בעבודה זו אבדוק מהם הגורמים לעלייה במהלך התקופה בשנים אלו, מה הייתה המדיניות הצרפתית ומה היה פועלו של ארגון 'קדימה'. שאלת המחקר: כיצד באים לידי ביטוי חלקו ומפעלו של ארגון 'קדימה' בגל העלייה של השנים 1949-1956?
ראשי פרקים:
מבוא
היבטים פוליטיים וארגוניים של העלייה ממרוקו בשנים 1949-1956
העלייה המבוקרת בחסות 'קדימה' בשנים 1949-1951
ארגון 'קדימה' והעלייה הגדולה בצל משטר הסלקציה בשנים 1951-1954
העלייה הגדולה בסבך המאבק המרוקני נגד השלטון הקולוניאלי בשנים 1954-1956
עלית הנוער במרוקו, בשנים 1949-1956
היערכות לעבודה מחתרתית - נעילת שערי 'קדימה' 1956
סיכום
מקורות
מזרח · מזרחיים · עלייה · הגירה · מרוקאים · יהדות מרוקו · העפלה · מבצע יכין
ניתן לקבל ולהזמין עבודה זו באופן מיידי במאגר העבודות של יובנק. כל עבודה אקדמית בנושא "עליית יהודי מרוקו בשנים 1948- 1956: גורמים, מאפיינים וקשיים", סמינריון אודות "עליית יהודי מרוקו בשנים 1948- 1956: גורמים, מאפיינים וקשיים" או עבודת מחקר בנושא ניתנת להזמנה ולהורדה אוטומטית לאחר ביצוע התשלום.
ניתן לשלם עבור כל העבודות האקדמיות, סמינריונים, ועבודות המחקר בעזרת כרטיסי ויזה ומאסטרקרד 24 שעות ביממה.
יובנק הנו מאגר עבודות אקדמיות לסטודנטים, מאמרים, מחקרים, תזות ,סמינריונים ועבודות גמר הגדול בישראל. כל התקצירים באתר ניתנים לצפיה ללא תשלום. ברשותנו מעל ל-7000 עבודות מוכנות במגוון נושאים.