עבודה מס' 069379
מחיר: 362.95 ₪ הוסף לסל
תאור העבודה: בחינת פרקטיקות אימהות במשפחה פטריארכלית טיפוסית, על פי הספר.
7,174 מילים ,19 מקורות ,2005
עניינה המרכזי של עבודה זו הוא מוסד המשפחה, המוגדר לצורך עבודה זו בלבד כקבוצה המורכבת מאישה ומהילדים התלויים בה והכוללת לפחות גבר מבוגר אחד, שהצטרף עקב נישואין או קשרי דם. המשפחה מתגוררת במשק בית משותף - יחידת מגורים בסיסית, אשר בה מתנהלים הייצור, הצריכה, הורשת הנכסים וגידול הילדים (הבילנד, 1999, עמ' 241-248). בחברות רבות ובתקופות רבות, מבחינה היסטורית, המוסד המשפחתי הנהוג היה המשפחה הפטריארכלית, כלומר - משפחה בה הגבר הנו ראש המשפחה, המנהיג אותה. אף על פי שמשפחה פטריארכלית קיימת - ויש שיטענו דומיננטית - גם בחברה מערבית מודרנית, היא נוצרה בחברות מסורתיות טרום תעשייתיות, ועוצמתה הגיעה לשיאה עם התפתחות השיטות והטכנולוגיות החקלאיות, שביטלו את חשיבותה של עבודת נשים להישרדות המשפחה.
הפופולאריות והאיתנות של המשפחה הפטריארכלית, שלא איבדו מהרלוונטיות גם בימינו, גרמו לכך שמשפחה זו מצאה את ביטויה בשלל יצירות ספרותיות ומסמכים תרבותיים. גם בספרות העברית המודרנית המודל המשפחתי הבסיסי הוא המודל הפטריארכלי - מסורתי, המאופיין בחלוקת תפקידים ברורה, כאשר הגברים אחראים על ביצוע המשימות האינסטרומנטליות, שהחשובה בהן היא התמיכה הכלכלית במשפחה ובניית היוקרה שלה, ואילו הנשים אחראיות על ביצוע המשימות האקספרסיביות, ביניהן טיפול בילדים ואחזקת הבית (נווה, 2004). התמסרותן של נשים לתחום המשפחה, שיש שטוענים כי נובעת מאינסטינקט נשי מולד (Whitbeck, 1983), יצרה תשתית להתפתחותה של תרבות משפחתית שבמרכזה קשר אם ילד, המגובה במיתוסים רבים שמעלים על נס את אהבת האם.
חוקרים רבים - בהם הוגות דעות פמיניסטיות כמו חודורוב (Chodorow) ורודיק (Ruddick) - הסכימו כי גם בתנאים של דיכוי נשים בידי החברה הפטריארכלית בכל הנוגע לספרה הציבורית, הן יכולות לשאוב עוצמה חברתית משליטתן בספרה הביתית, שכן גידול הילדים מהווה את אחת הפונקציות החברתיות החשובות ביותר. הגורם המשותף בין שתי ההוגות הללו הוא הסכמתן לגבי פוטנציאל ההשפעה החברתית של האישה - שעל פי חודורוב, בא לידי ביטוי בתחום המשפחתי בעיקר, ועל פי רודיק מתפשט גם לתחום הציבורי (מתוך ברונר, 1993). זהו ההבדל בין תפיסת שתיהן לתפיסתה של ריץ' (1989), המדגישה בעיקר את דיכוי האישה בחברה הפטריארכלית.
במסגרת עבודה זו, אנסה לבחון מחדש את גישותיהן ולאמוד את פוטנציאל ההשפעה שיש לאם בחברה הפטריארכלית, על ידי ניתוח פרקטיקות אימהות בספרות העברית. לשם כך, אבחן פרקטיקות אימהות במשפחה פטריארכלית טיפוסית, המוצגת בספרה של דורית רביניאן "סמטת השקדיות בעומריג'אן". זהו ספר הביכורים של הסופרת הצעירה, שנכתב במתכונת רומן גדוש באגדות וסיפורים עממיים. בין שלל האגדות, נחשפים הקוראים לדמויות של בני משפחת רטוריאן - משפחה מורחבת, המורכבת מאם, אב, חמות, שלושה ילדים וקרובת משפחה יתומה.
תוך בחינת תפקודה של אם משפחת רטוריאן בהקשרים הספציפיים, אנסה ללמוד את מהות תפקיד האם בחברה הפטריארכלית. האם אם כזו היא רק סוכנת התכתיבים החברתיים, המסייעת לשיעתוקו של מבנה חברתי קיים, תוך דיכוי בנותיה והעצמת בניה, או שמא היא דווקא מיטיבה עם הילדים? האם יש לה פוטנציאל השפעה על פני החברה כולה? על מנת לבחון את השאלות, אציע מסגרת קונספטואלית המורכבת מהצגת קווי דמותה של משפחה פטריארכלית בחברה מסורתית, וכן מביקורת פמיניסטית על מבנה חברתי זה.
תוכן עניינים:
הקדמה
1. מבוא
1.1 מוסד המשפחה
1.1.1 הגדרת המשפחה
1.1.2 המשפחה הפטריארכלית
1.1.3 המשפחה הפטריארכלית - ביקורת פמיניסטית
2. דיון
2.1 הספר "סמטת השקדיות בעומריג'ן" כראי של חברה מסורתית ומשפחה פטריארכלית
2.2. פרק I - פרקטיקה של פינוק ונתינה
2.3 פרק II פרקטיקה של חינוך וערכים
2.4 פרק III פרקטיקה של הענשה, הסתרת פנים, כעסים
3. סיכום
ביבליוגרפיה
סמטת השקדיות · משפחה · חלוקת תפקידים · נשים · גברים · מסורת · חברה מסורתית · אמהות · אמא · מעמד האשה
ניתן לקבל ולהזמין עבודה זו באופן מיידי במאגר העבודות של יובנק. כל עבודה אקדמית בנושא "המשפחה הפטריארכלית בספר "סמטת השקדיות בעומריג'ן"/ ד. רביניאן", סמינריון אודות "המשפחה הפטריארכלית בספר "סמטת השקדיות בעומריג'ן"/ ד. רביניאן" או עבודת מחקר בנושא ניתנת להזמנה ולהורדה אוטומטית לאחר ביצוע התשלום.
ניתן לשלם עבור כל העבודות האקדמיות, סמינריונים, ועבודות המחקר בעזרת כרטיסי ויזה ומאסטרקרד 24 שעות ביממה.
יובנק הנו מאגר עבודות אקדמיות לסטודנטים, מאמרים, מחקרים, תזות ,סמינריונים ועבודות גמר הגדול בישראל. כל התקצירים באתר ניתנים לצפיה ללא תשלום. ברשותנו מעל ל-7000 עבודות מוכנות במגוון נושאים.