עבודה מס' 060722
מחיר: 252.95 ₪ הוסף לסל
תאור העבודה: הסתירה בין היותו אידיאולוג החירות לבין יחסו הגזעני לשחורים, כיצד מתיישבת סתירה זו? האם חזונו התממש?
3,491 מילים ,10 מקורות ,2002
תומס ג'פרסון נשיאה השלישי של ארה"ב נמנה על האישים הבולטים אשר עיצבו את האיחוד בין המושבות. הוא נטל חלק בכתיבת מגילת העצמאות ומסמכי הקונפדרציה בהם ביטא את האידיאל הדמוקרטי.
כאיש השכלה, אשר תרם רבות לרנסנס האמריקאי בשלהי המאה ה-18, היה ג'פרסון דמוקרט מושבע ובאופן זה היו עקרונותיו של ג'פרסון כדמוקרט בחברה אריסטוקרטית, מהפכניים למדי. ג'פרסון האמין בכל מאודו בחירות, חופש והאינדיוידואליות האמריקאית.
תומס ג'פרסון החדיר והדגיש יותר מכל מנהיג אחר את רעיונות החופש והשוויון, הפרדת הדת מהמדינה, זכויות המיעוטים וחשיבות החינוך להמונים.
חותמו ניכר על רעיונות מרכזיים בהתפתחות המחשבה המדינית והמוסדות האמריקאים, עד עצם היום הזה כאשר האמריקאים מדברים על דמוקרטיה הם משתמשים בביטוי הדמוקרטיה הג'פרסונית.1
עם זאת, מוסד העבדות פרח ושיגשג בתקופתו של ג'פרסון. איש ההשכלה הנאור, אשר ביטא את האידיאל הדמוקרטי יותר מכל אדם אחר, היה בעצמו ג'נטלמן כפרי בעל עבדים. מוסד העבדות סימל יותר מכל את אי השוויון, חוסר החרות והדמוקרטיה ואת דיכויו, ניצולו והשפלתו של גזע שלם.
למרות שג'פרסון לא האמין במוסד העבדות, בסופו של דבר, ניחן בגזענות כלפי שחורים (עפ"י התבטאויותיו וכתביו) ואת עבדיו (יותר נכון לומר את חלקם) שיחרר רק בצוואתו.
שאלת המחקר שלי: כיצד מתיישבת הסתירה בין היותו של ג'פרסון אידיאולוג החרות לבין יחסו הגזעני כלפי שחורים? כיצד יתכן כי מנסח הצהרת העצמאות אשר ביטא יותר מכל אדם אחר את השוויון והחופש לכל החזיק בעבדיו עד יום מותו?
הכיצד יכל תומס ג'פרסון להיות לוחם אדיר של זכויות אדם ועדיין להיות בעל עבדים?
האם אין בזה סתירה בוטה ובולטת לעין? האם חזונו של גפרסון התממש בסופו של דבר?
השערת המחקר שלי היא כי ניתן ליישב את הסתירות הללו ע"י תאור אופי התקופה, הנסיבות, המגבלות שעמדו בפני ג'פרסון באותם ימים, נסיונותיו הכושלים לפעול למען השחורים, למשל יוזמת החוק לשחרור העבדים שלא התקבלה בסופו של דבר ע"י הקונגרס וכו'.
התקופה הנסקרת בעבודה היא החל מהולדתו של ג'פרסון ב- 1743 ועד לאחר מותו ב- 1826.
בעבודה זו אעמוד על הסתירות והניגודים באישיותו של ג'פרסון ביחס לשחורים, תוך כדי סקירה וניתוח של תולדות חייו, אופי התקופה בה חי, המקורות ההגותיים שלו, השקפותיו, על אלו הגיגים שבכתובים השתית את תפיסת עולמו, תפיסותיו האידיאולוגיות ואנסה לראות כיצד הנחתה אותו הגותו בהתמודדות עם בעיית מוסד העבדות שכה העסיקה אותו.
בעבודתי זו התבססתי על ספרים, מאמרים ומחקרים שנכתבו בנושא, כמו כן השתמשתי באוטוביוגרפיה של ג'פרסון שנאספה באמצעות כתביו הרבים שכתב לאנשים שונים במהלך חייו ואשר נצררו בספר אחד: גיורא קולקה, תומס ג'פרסון איש רנסנס אמריקאי בעולם של מהפכות-דיוקן חיים במכתבים, האוניברסיטה הפתוחה, תשנ"ג 1992. ספר זה מהווה סקירה של כל חייו של ג'פרסון ומעמיד קובץ מכתבים הכולל כ-470 מכתבים מתקופות שונות בחייו של ג'פרסון. בספר זה יש נסיון לשרטט בשמו של ג'פרסון ובאמצעות כתביו האותנטיים את הדיוקן האוטוביוגרפי האמיתי שלו ואנו למדים רבות על השקפותיו, פועלו ועל יחסו לשחורים.
עפ"י אומדן זהיר ג'פרסון כתב כ-19000 מכתבים ב-66 השנים שבין מכתבו הידוע הראשון ובין מכתבו הידוע האחרון מ-1826. עפ"י אומדן נוסף, ג'פרסון קיבל במרוצת שנותיו יותר מ-30000 מכתבים מאלפי מכותבים.2
----------------------------------------------------------------------------------
1. ארנון גוטפלד,ממושבות למלחמת אזרחים היסטוריה אמריקאית עד 1861, ת"א, 1986, עמ' 72
2. גיורא קולקה, תומס ג'פרסון איש רנסנס בעולם של מהפכות-דיוקן חיים במכתבים,
האוניברסיטה הפתוחה, תשנ"ג, 1992 ,עמ' .731
תוכן העניינים:
מבוא
פרק 1 רקע היסטורי, דמוגרפי, תרבותי
א. סקירה היסטורית-ממושבות למדינה
ב. סקירה דמוגרפית
ג. המציאות לה נולד ג'פרסון-ראי התקופה
פרק 2 אישיותו של ג'פרסון ותפיסותיו
א. ג'פרסון האיש
ב. המורשת הפילוסופית של ג'פרסון
ג. העקרונות הדמוקרטים של ג'פרסון
ד. הצהרת העצמאות
ה. תפיסות אגרריות חברתיות של ג'פרסון
פרק 3 יחסו של ג'פרסון לשחורים
א. ג'פרסון האמביוולנט
ב. חרות ושוויון
ג. החוק לשחרור העבדים
ד. בעיית אחריות לעבדים
ה. יישוב הסתירות אצל ג'פרסון
פרק 4 חזונו של ג'פרסון התממש אם לאו?
סיכום
ביבליוגרפיה
א.בירד, צ'ארלס, ר. בירד מרי, תולדות ארה"ב,כרך א' יחדיו 1962.
גוטפלד ארנון, 200 שנה- החוקה האמריקאית: הדרך אל החוקה המכתיבה את דרך החיים בארה"ב, סקירה חודשית ל"ד 6, משרד הבטחון, 1987, עמ' 17-25.
גוטפלד ארנון, ממושבות למלחמת אזרחים-היסטוריה אמריקאית עד 1861, תל-אביב 1986.
גרינברג שלמה,תרבות דמוקרטית, כרך 1, הוצאת אוניברסיטת בר-אילן, תשנ"ט 1999.
ואן לון,הנדריק, הדמוקרט המהפכני, ספרית התרבות האמריקאית, 1943.
קולקה, גיורא, חרויות הפרט והמבנה החוקתי בדמוקרטיה פדרלית: רציפות ושינוי בממשל ארה"ב, האוניברסיטה הפתוחה,תשמ"ז 1987.
קולקה, גיורא, תומס ג'פרסון, איש רנסנס אמריקני בעולם של מהפכה- דיוקן חיים במכתבים, האוניברסיטה הפתוחה, תשנ"ג, 1992.
Sheldon,Garret Ward, The Political Philosophy of Tomas Jefferson, John's Hopkins university Press, 1989
The Jeffersonian Prespective. http://www.geocities.com/CapitolHill/7970/index.htm
Duoglas L. Wilson, The Atlantic Monthly, Thomas Jefferson and the Character Issue, November 1992
ניתן לקבל ולהזמין עבודה זו באופן מיידי במאגר העבודות של יובנק. כל עבודה אקדמית בנושא "תומס ג'פרסון-אריסטוקרט דרומי: ניגודים ביחסו לשחורים", סמינריון אודות "תומס ג'פרסון-אריסטוקרט דרומי: ניגודים ביחסו לשחורים" או עבודת מחקר בנושא ניתנת להזמנה ולהורדה אוטומטית לאחר ביצוע התשלום.
ניתן לשלם עבור כל העבודות האקדמיות, סמינריונים, ועבודות המחקר בעזרת כרטיסי ויזה ומאסטרקרד 24 שעות ביממה.
יובנק הנו מאגר עבודות אקדמיות לסטודנטים, מאמרים, מחקרים, תזות ,סמינריונים ועבודות גמר הגדול בישראל. כל התקצירים באתר ניתנים לצפיה ללא תשלום. ברשותנו מעל ל-7000 עבודות מוכנות במגוון נושאים.