עבודה מס' 021438
מחיר: 240.95 ₪ הוסף לסל
תאור העבודה: סקירת היחסים בתקופת השאה, בעיית המשטרים באיזור, חוסר היציבות הפוליטית, משוואת הכוחות המדיניים וסקירה היסטורית.
5,184 מילים ,15 מקורות ,1991
אם ברצוננו לקבל הבנה מקיפה של מדיניות ארה"ב כלפי אירן אנו צריכים להתבונן לא רק בהתקדמות של הקשרים הפוליטיים ואינטרסים הדדיים. צריכים גם להתחשב בהתדרדרות בתפיסה האמריקאית בענין התועלת שאירן יכולה להביא לאינטרסים של ארה"ב באיזור. תפיסת האינטרסים הללו ע"י ארה"ב היא הגורם הדומיננטי ליחסי ארה"ב אירן.
על פי מספר חוקרים הרי המדיניות של ארה"ב כלפי אירן וארצות המפרץ הפרסי היתה לוטה בערפל שנים רבות ולא תמיד מקבלי החלטות ידעו על דרכי הפעולה הרצויות לטווח ארוך. לעיתים, ואולי לרוב, הדברים נבחנו על פי שיקולים קצרי טווח, מבלי לקחת בחשבון תוצאות לוואי של מדיניותם (מאחר והמזרח התיכון עצמו הינו בלתי יציב ולעיתים שיקולים קצרי טווח יכולים להיות יותר רלוונטים). ברוב המקרים האמריקאים לא העריכו את יכולתה של אירן להוות גורם מכריע באיזור ולכן לא נטו לשמר את המשטר הקיים ולא השקיעו בו רבות. לעומת השינויים במדיניות אירן והשינויים במעמדה באיזור בשנות השבעים המאוחרות, ארה"ב לא שינתה את המדיניות הבסיסית שלה כלפי אירן.
תקופת שלטונו של מוחמד ריזא שאה (ספטמבר 1941 ועד סתיו 1979) מתאפיינת בעליות ומורדות ומחולקת ל3- תקופות עיקריות:
1. 1953-1941: תקופת החולשה
2. 1953-1963: תקופת ההתבססות
3. 1963-1977: תקופת העוצמה והשליטה במדינה.
יחסי ארה"ב אירן בתקופה זו יודעים עליות ומורדות והן שונות אחת מהשניה בגישות הנשיאים וביחסי החוץ אך בכולם ישנו המוטיב הכלכלי והרצון להגנה מפני השתלטות סובייטית.
שמונת הנשיאים שמילאו תפקידים בארה"ב בתקופת שלטונו הדגישו,כל אחד בשעתו, את הפאן הכלכלי ואת הפאן הביטחוני שלטוני, אולם בשינויים מאחד לשני. גם שרי החוץ האמריקאים האיראנים "שיחקו" תפקיד נכבד בנירמול היחסים ולא פעם היוו את לשון המאזניים ביחסי החוץ בין שתי המדינות.
מטרת עבודתי זו היא לבדוק ולהעריך את יחסי ארה"ב אירן בתקופת כהונתו של השאה. הסקירה תהיה על פי התקופות בהם היה נתון השאה מבחינת מנהיגות מול נשיאי ארה"ב, לפי הסדר הכרונולוגי. העבודה באה הן לסכם את הנושא והן להעריך את מדיניות ארה"ב כלפי אירן כמעצמה במפרץ: האם היו בה שינויים המתחייבים מהתקופה ואם לא, למה.
תוכן העניינים:
1. מבוא
2. בעיית המשטרים באזור והצורך בשמירה על השקט
א. חוסר היציבות הפוליטית במירוץ
ב. משוואת הכוחות המדיניים
ג. תיאורית שני העמודים
ד. בעית הנפט
3. יחסי ארה"ב איראן- סקירה היסטורית
4. סיכום וצפיה לעתיד
5. ביבליוגרפיה
הנרי אלפרד קיסינג'ר, מדיניות החוץ האמריקנית, ת"א, עם עובד, 1974.
מיקל לידן, הנפילה, הכישלון האמריקאי באירן, משרד הביטחון, 1984.
מאירי,ב. יחסי החוץ של ארה"ב במזה"ת, חוברת בהוצאת משרד הביטחון, 1983.
פרידריך ובזז'ינסקי- משטרים ופוליטיקה, עורך נויברגר ב., ת"א 1982.
קורדובה ישי, מדיניות ארצות הברית במלחמת יום הכיפורים, תל אביב, מערכות, 1987.
BILL A.GAMES, THE EAGLE AND THE LION, YALE UNIVERSITY PRESS, 1986.
GASIOROWSKI M. NEITHER EAST NOR WEST, YALE UNIVERSITY PRESS, 1987.
HAMILTON M. THE ORIGINS OF THE IRANIAN-AMERICAN ALLIANCE, LONDON, 1987.
KNOVSKY, E. AN ECONOMIC ANALYSIS OF MIDDLE EAST OIL 1981. 5.LASTER A. SOBL. DECISION MAKING IN AMERICAN FOREIGN POLICY. UNIVERSITY PRESS OF AMERICA, 1981.
MIDDLE EAST ECONOMIC DIGEST ,NOVEMBER, 1980.
RUBIN BARRY, PAVED WITH GOOD INTENTIONS, N.Y. TIMES, 1980.
SNYDER H. GLENN AND PAUL DIESING, CONFLICT AMONG NATIONS, PRINCETON,PRINCETON UNIVERSITY PRESS , 1977.
SPIEGEL L. STEVEN, THE OTHER ARAB-ISRAELI CONFLICT, CHICAGO, THE UNIVERSITY OF CHICAGO PRESS, 1985.
ניתן לקבל ולהזמין עבודה זו באופן מיידי במאגר העבודות של יובנק. כל עבודה אקדמית בנושא "יחסי ארה"ב אירן בין השנים 1941-1977", סמינריון אודות "יחסי ארה"ב אירן בין השנים 1941-1977" או עבודת מחקר בנושא ניתנת להזמנה ולהורדה אוטומטית לאחר ביצוע התשלום.
ניתן לשלם עבור כל העבודות האקדמיות, סמינריונים, ועבודות המחקר בעזרת כרטיסי ויזה ומאסטרקרד 24 שעות ביממה.
יובנק הנו מאגר עבודות אקדמיות לסטודנטים, מאמרים, מחקרים, תזות ,סמינריונים ועבודות גמר הגדול בישראל. כל התקצירים באתר ניתנים לצפיה ללא תשלום. ברשותנו מעל ל-7000 עבודות מוכנות במגוון נושאים.