עבודה מס' 070773
מחיר: 249.95 ₪ הוסף לסל
תאור העבודה: מחקר השוואתי - בין קוראן לטאליבן באפגניסטן
7,221 מילים ,34 מקורות ,2008
חוקרי האסלאם מציעים שתי תזות מנוגדות לגבי השפעתו של מוחמד על מעמד האישה בחצי-האי ערב. גישה אחת גורסת שמוחמד ניסה לשפר את מצב האישה במסגרת הנתונים הקיימים. הוא הטיל איסור על המנהג השבטי של קבורת הבנות. נוהג זה, יש הטוענים, מראה על העדפת גברים בוטה בתקופה הטרום-אסלאמית. ועוד, רק במקרים חריגים הגיעו נשים בתקופה הטרום-אסלאמית לעמדות כוח. הן לא נטלו חלק פעיל בקרב ולא עסקו במסחר, ובחברה השבטית היו אלה עיסוקים יוקרתיים. אספקת המזון היום-יומית אמנם הוטלה על שכמן, אך הקיום היה תלוי בקשרי סחר, בשלל ובהשתלטות בכוח על מקורות מים ופרנסה של שבטים אחרים, ומכאן עמדתם העדיפה של הגברים(7).
החלוקה המסורתית לתפקידי גברים-נשים הייתה קיימת אפוא עוד לפני עליית הנביא. ובכל זאת, יש הטוענים כי חלוקת תפקידים אינה גוררת בהכרח אפליה וקיפוח נשים. אלה נובעים אך ורק מזלזול בתפקידים הנשיים(8). חסידי גישה זו טוענים כי הגעתו של מוחמד והאסלאם שחררו את האישה ממנהגי העבר, מוחמד הכיר בישות החוקית של האישה וכשירותה, בדומה לגבר לקיום מצוות, לקבלת ירושה, לעצמאות בניהול עניינה, לבחור את בעלה, ביטול ושחרור של כבלי עבר(9).
אף על פי כן, למרות השינויים הרבים שהכניס מוחמד לחייהם של מוסלמים רבים, מעמדה של האישה כיום, רחוק מלהיות מעמד עצמאי, בלתי תלוי בגבר. האישה אינה אדם בפני עצמו, עם זכות קיום העומדת בפני עצמה, אלא כלי בידיו של הגבר. בעיני הפונדמנטליזם האסלאמי הנשים הן יצורים תת-אנושיים. הנשים, להגדרתם, מתאימות לעבודות משק בית ומשמשות כמכשירי פריון ורבייה. לא רק הפונדמנטליסטיים והאולטרה פונדמנטליסטים, אלא כל המוסלמים המטיפים למשטר פוליטי המבוסס על האסלאם, רואים בביטול הזכויות לנשים מטרה ראשונה במעלה ומצטטים כאסמכתא את חוק השריעה(10).
נשאלת השאלה, כיצד יכולים להעלות מן הקוראן שני קולות כה שונים? האסלאם הקיצוני טוען בשם הקוראן והנביא מוחמד כי יש לבטל לחלוטין את קיומה של האישה ואילו הנשים עצמן רואות במשנה המוסלמית כאמצעי לשחרורן. לדידן, האסלאם מעולם לא הציג את הנשים כמין החלש ואף לא המעיט בערכה. המסורת המוסלמית מציגה את חרדתו של הגבר מפני האישה ולא דווקא את עליונותו. האישה מוצגת כבלתי נשלטת ורווית יופי. הדרך להשתלט עליה היא על ידי דיכוי מתמיד ומניעה של הדחפים הטבעיים שלה לבוא לידי ביטוי(11).
האסלאם היא הדת השנייה בגודלה בעולם. מספר המוערך של המוסלמים בעולם הוא 1.4 מיליארד. מרבית המוסלמים חיים במזרח התיכון, בצפון אפריקה, דרום אסיה ודרום מזרח אסיה, ורק כ-20 אחוזים מהם חיים במדינות ערביות(12). על מנת לערוך השוואה בין העקרונות והמשנה הדתית של המוסלמים אל מול יישומם ופירושם הלכה למעשה, יש להתייחס למגוון החברות המוסלמית הקיימות. על אף הזהות הדתית בין החברות השונות, קיימים הבדלים רבים בין חברה אחת למשנה(13), על כן, בעבודתי אבקש להתמקד בחברה מוסלמית פונדמנטליסטית אחת הנמצאת במרכז יבשת אסיה. חברה זו היא האוכלוסייה השוכנת באפגניסטן ומתאפיינת במשטר דתי מסורתי. בעבודתי אבקש להציג את המשנה התיאורטי אל מול השפעותיה הממשיות על חיי היומיום של הנשים באפגניסטן.
תוכן עניינים:
מבוא
1. נשים בקוראן
1.1 שוויון בין המינים
1.2 נישואין
1.3 היבטים נוספים של שיוון
1.3.1 ירושה
1.3.2 חופש התנועה והעיסוק
1.3.3 קוד לבוש
1.3.4 עצמאות כלכלית
2. מעמד הנשים באפגניסטן תחת שלטון הטאליבן
3. השוואה ביקורתית: בין התיאוריה לפרקטיקה
סיכום
ביבליוגרפיה
נספח
פמיניזם · נשים · אפגניסטאן · שוויון · מגדר · גברים · דיכוי · העולם הערבי · דתות
ניתן לקבל ולהזמין עבודה זו באופן מיידי במאגר העבודות של יובנק. כל עבודה אקדמית בנושא "מעמד האשה באסלאם", סמינריון אודות "מעמד האשה באסלאם" או עבודת מחקר בנושא ניתנת להזמנה ולהורדה אוטומטית לאחר ביצוע התשלום.
ניתן לשלם עבור כל העבודות האקדמיות, סמינריונים, ועבודות המחקר בעזרת כרטיסי ויזה ומאסטרקרד 24 שעות ביממה.
יובנק הנו מאגר עבודות אקדמיות לסטודנטים, מאמרים, מחקרים, תזות ,סמינריונים ועבודות גמר הגדול בישראל. כל התקצירים באתר ניתנים לצפיה ללא תשלום. ברשותנו מעל ל-7000 עבודות מוכנות במגוון נושאים.