עבודה מס' 070738
מחיר: 279.95 ₪ הוסף לסל
תאור העבודה: בחינת השינויים במועצה בתקופה שבין טרום סולון ועד לאחר קלייסתנס.
7,540 מילים ,12 מקורות ,2016
החשיבות ההיסטורית בהבנת הדמוקרטיה היוונית הקלאסית נחקרה וידועה בספרי ההיסטוריה על פני שנים רבות. קיימים מחקרים המתמקדים בראשוניות והחלוציות ומציינים את הדמוקרטיה היוונית כערש הדמוקרטיה בגלגוליה עד ימינו אנו. מחקרים אחרים מעלים את החשיבות בעובדה שהיוונים כבר לפני כאלפיים וחמש מאות שנים השתמשו במונחים דמוקרטיה (שלטון 'הדמוס' המתייחס לכלל העם), וכן לפוליטיקה (פוליס) - ניהול העניינים(1). קיימת גם החשיבות של יצירת ההתפתחות המחשבתית פילוסופית מדינית. אלה כוללים את ארגון המחשבה המדינית ובתוכה החידוש המרכזי שבו, שהעם הינו הריבון, כלומר שלטון העם; וכן המונח 'שוויון בפני החוק', כלומר שלכל קבוצה חברתית או אחרת אין עדיפות על רעותה בפני החוק, מונח השגור היום בכל הדמוקרטיות המערביות. למרות שהשוויון בפני החוק כפי שאריסטו ראה אותו התייחס בעיקר לעשירים מול עניים.
התקדים הפילוסופי מדיני שבו מתקיימים דיונים ומאבקים ציבוריים ומאבקי כוח על השיטות שבהם ראוי לנהל את ענייני המדינה הצמיחו מספר רעיונות כמו הרעיון המחשבתי שלחכמת ההמונים יש עדיפות ולכן ניתן לגזור ממנה צורת שלטון שתשקף רעיונות אלה.
החידוש הינו משמעותי שכן בתקופות היסטוריות אלה לא נודעה שיטה דומה המעלה השקפה זו. השיטות המקובלות בתקופה היסטורית זו ואף לאחריה התמקדו בצורות שלטון שבו קיימת שכבה חברתית קטנה כלשהי, אריסטוקרטית, אוליגרכית או מונרכית או אחרת שבה לשכבה מסוימת יש את הכוח השלטוני ושאר חלקי העם הינם בגדר בעלי חסות או נתינים ללא משקל פוליטי וללא יכולת השפעה על קבלת החלטות שלטוניות כלשהם.
בעבודה זו אנסה להתמקד בגוף מרכזי בשם האראופגוס, שהיא מועצת האצילים הקדומה של
אתונה. המועצה נקראה 'אראופגוס' גבעת האל ארס Ares, ביוונית גבעה היא 'פגוס', שלמעשה היה המקום שבו התכנסה לדיוניה. המונח אראופגוס ביוונית, פירושו הוא "גבעת ארס" שזה המיקום הגיאוגרפי מצפון-מערב לאקרופוליס, שזהו גם גוף ביוון העתיקה, שם היה האראופגוס בימ"ש הגדול להוצאות להורג של אתונה. מאוחר יותר התפתח האראופגוס ואף קיבל תפקיד נוסף חדש. במסגרתו חקר שחיתות, למרות שסמכות ההרשעה נשארה בידי האספה המנהלתית של אתונה, האקלסיה . במיתולוגיה, ארס אל המלחמה היה אמור להישפט בגבעה זו על הריגתו של אלירוטיוס, בנו של פוסידון (דוגמה אופיינית למיתולוגיה אטיולוגית)(3).
קיימת חשיבות בהתמקדות בגוף מרכזי זה, משום שלדעתי עשויה להיות חשיבות בהתבוננות על התהליכים ושינויים שאירעו החל מהתקופה של טרום סולון ועד לרפורמה של אפיאלטס. באמצעות התבוננות על האראופגוס- שכן הוא היווה את 'מרכז העצבים' של יחסי הגומלין בין מוקדי הכוח, ניתן יהיה לבחון תהליכים ושינויים שחלו באופי המשטר ויחסי הכוחות בין השחקנים הפוליטיים.
התבוננות בשינויים שחלו באראופוגוס מראשית פעילותה של ועד הרפורמות אפיאלטס ב-462 לפנה"ס תאפשר גם לקבל פרספקטיבה ולפענח לא רק את אופן השלטון אלא גם את הבנת השתלשלות הפכפכותם של מוקדי הכוח השלטוני ומעבריה. האם התבצעו במהפכה או במהלך של רפורמה.
מרבית המחקרים מציינים מעבר תהליכי ממלוכה במאה ה-8 עד להעמקת הדמוקרטיה במהלך המאה ה-5 ביוון, כתהליך לינארי עם תמורות במהלך התקופה, התהליך של העמקת הדמוקרטיה מסומן במהלך המאה החמישית ממלחמות הפרסים דרך הרפורמות של אפיאלטס ופריקלס (462 לפנה"ס) ועד לסיומה של המלחמה הפלופונסית (404 לפנה"ס) (4). לפיכך, מעניין יהיה לבדוק את התהליכים שעברו על מועצת האראופגוס במקביל לתהליכים הדמוקרטיים.
ראוי לציין שכפי שמציינת צלניק ר', חוקרים מאוחרים יותר מערערים על המהות הדמוקרטית ששררה ביוון העתיקה שכן הם וטוענים שגם בתקופה הדמוקרטית שלטה בפועל עלית חברתית פוליטית, וכי כללים אלה כללו רק שכבה זו ולא את כלל מרכיבי העם(5).
תוכן עניינים
מבוא
מועצת האראופגוס טרום רפורמות סולון
התחזקות מעמד מועצת האראופגוס:
השפעת הרפורמות של סולון על האראופגוס
בתחומי החברה והכלכלה:
בתחום הכלכלי והמיסוי:
בתחום המשפט המדיני:
הרפורמות בתחום המשפטי:
האראופגוס אחרי תקופת סולון
עליית הטירניה:
תקופת פיסיסטראטוס:
האראופגוס והרפורמות של קלייסתנס
השינויים הכללים והרפורמות:
מעידן תקופת מקלייסתנס לרפורמה של אפיאלטס
אפיאלטס וביטול ההשפעה הפוליטית של האראופגוס:
מסקנות
סיכום
הערת סיכום:
ביבליוגרפיה
יוון הקלאסית · חילופי משטר · דמוקרטיה · מחשבה מדינית · יוון העתיקה · מוקדי כח · אתונה
ניתן לקבל ולהזמין עבודה זו באופן מיידי במאגר העבודות של יובנק. כל עבודה אקדמית בנושא "מועצת האראופוגוס של אתונה", סמינריון אודות "מועצת האראופוגוס של אתונה" או עבודת מחקר בנושא ניתנת להזמנה ולהורדה אוטומטית לאחר ביצוע התשלום.
ניתן לשלם עבור כל העבודות האקדמיות, סמינריונים, ועבודות המחקר בעזרת כרטיסי ויזה ומאסטרקרד 24 שעות ביממה.
יובנק הנו מאגר עבודות אקדמיות לסטודנטים, מאמרים, מחקרים, תזות ,סמינריונים ועבודות גמר הגדול בישראל. כל התקצירים באתר ניתנים לצפיה ללא תשלום. ברשותנו מעל ל-7000 עבודות מוכנות במגוון נושאים.