היישום אינו מחובר לאינטרנט

מעמד וסמכות פוליטית של נשים באיראן

עבודה מס' 070639

מחיר: 429.95 ₪   הוסף לסל

תאור העבודה: כיצד באה לידי ביטוי המעמד והסמכות הפוליטית של נשים באיראן מאז המהפכה החומייניסטית איסלאמית?

9,837 מילים ,28 מקורות ,2018

תקציר העבודה:

אירן האיסלמית אימצה את עקרון הידע והסמכות באיסלם. האירנים סבלו מ"רגשי נחיתות" מסויימים כאומה לא ערבית שאימצה האיסלם מאוחר. לכן האירנים האיסלמיים הרגישו חייבים להוכיח אימוץ איסלם קיצוני כדי להוכיח שהם לא פחות מוסלמים מעמים ערביים כמו ערב הסעודית, מצרים ועירק. הידע והסמכות האיסלמים אירניים הם שהכתיבו בסופו של דבר את עיצוב מעמד הנשים האירניות. עניין זה מוסבר לאור הפטריארכיה הגברית ההגמונית ושליטת אנשי הדת הגברים בכיפה הממסדית באירן. הסמכות והכריזמה של האימאמים שבאו בדמותו של האב הרוחני, חומייני, מאפילה על כל נסיון נשי להרים ראש בזירה הפרסית.
בקורס למדנו כיצד חכמי ההלכה האיסלמית באירן הצליחו בעזרת הידע דתי, סמכות וכריזמה לתפוס מקומות של כוח באסלאם. באותה צורה הם השפיעו מגדרית. קיבעו את מעמד האישה כמעמד נחות לגבר וזאת על פי האיסלם. (Shoshan, 2000)
חכמי ההלכה האיסלמית שאחרי המהפיכה של חומייני חייבו נשים ללכת עם רעלה ומכוסות מכף רגל ועד ראש. אסרו עליהן להסתובב בפומבי ללא ליווי גבר ועוד איסורי צניעות רבים. ואף שמו כח מיוחד (משמרות המהפיכה) לאכוף זאת. כוחם של נושאי המשרות הדתיות נבע מן המעמד המיוחד שהטיל עליהם האיסלאם השיעי כממלאי מקומו עלי אדמות של האימאם הנסתר מנהיגה הרוחני של השיעה שנעלם ב-874 ועתיד לחזור לקץ הימים כמשיח. לפי תפיסה זו השליט חייב להישמע להוראותיהם. (הנדלמן-בעבור, 2011)
מעמד האישה בחברה האירנית אסלאמית מוגדר הן על ידי התרבות וההיסטוריה המוסלמית והן על ידי הכתבים הקדושים לאסלאם, השריעה. בהלכה המוסלמית, באים לידי ביטוי ההבדלים בין המגדרים על ידי חוקים דתיים המתייחסים לחובות והזכויות של כל אחד מהמינים. ההבדלים בין המגדרים הם תלויי תרבות וחברה, כיום ישנן מדינות מוסלמיות המאפשרות זכויות רבות לנשים עם הגבלות הנוגעות בדיני אישות, נישואין גירושין, מעמד, קוד לבוש והשכלה. (אפרתי, רודד, 2008)
בעולם המוסלמי קיים ויכוח רחב הנוגע לשאלה האם ההבדל בין המגדרים הוא מוצדק ביחס לפירוש ההלכה האסלאמית או שמא הפירוש המוסלמי בוצע באופן שגוי ולכן ההבדל בין המגדרים אינו מוצדק. הוויכוח נע בין שתי קבוצות עיקריות: השמרנים והליברלים. לפי טענות השמרנים, ההבדלים בהלכה האסלאמית בין גברים לנשים נובעים מהתפקוד והאחריות השונים של גברים ושל נשים בעוד שהליברלים טוענים שההלכה האסלאמית נכתבה בעבר הרחוק והותאמה למסורות החברתיות באותה התקופה בעוד שכיום החברות הן שונות ולכן יש לתת יותר פירושים מתקדמים המותאמים לחברות הקיימות בנות זמננו הנוגעים הן לנשים והן לגברים. ((Suad , Slyomovics, 2001
כמובן שמעמד האישה באירן נגזר גם מהכח הפוליטי המוגבל מאוד שהותר לנשים לקחת לעצמן. כח פוליטי מצומצם זה עוצב טוטאלית ע"י אנשי ההלכה האיסלמית הכריזמטיים באירן.
שאלת המחקר שתדון בעבודה זו היא:
כיצד באה לידי ביטוי המעמד והסמכות הפוליטית של נשים באיראן מאז המהפכה החומייניסטית איסלאמית?

תוכן עניינים:
מבוא
1. פרק ראשון: מעמד האישה באירן לאור מיצובן על ידי אנשי הדת הכריזמטיים
1.1 ידע דתי סמכות וכריזמה באסלאם
1.2 המעמד החברתי של נשים בעקבות המהפכה ,שינוי בכוח שהיה לנשים ובתפקידים שלהן
1.2 חכמי הדת ועיצוב מעמד האישה מבחינה חברתית ,פוליטית ,משרות ציבוריות, תא משפחתי
מעמד האישה האירנית מבחינה חברתית
מעמד האישה האירנית מבחינה משרות ציבוריות
מעמד האישה האירנית מבחינת תא משפחתי
מעמד האישה האירנית מבחינה פוליטית
2. פרק שני: ידע סמכות וכריזמה גברית: מהפכת חומייני
עליית הכריזמה האיסלמית - חומייני אוחז בשלטון ב 1979 ואילך
2.1 השינוי שחל במעמד האישה כתוצאה מהמהפכה לאור הופעת אנשי הדת הסמכותיים
2.2 האם המהפכה שינתה לטובה או לרעה את מעמדה של האישה
כיצד התמודדה החברה האיראנית עם שינויים אלה?
3. פרק שלישי: מעמד האישה האירנית לאחר מהפיכת חומייני לאור התערבות אנשי הדת: הדרה ממרחבים ציבוריים, רעלה, אכיפת צניעות ע"י משמרות המפיכה
3.2 הנשים האיראניות עם המציאות החדשה שנכפתה על האישה
3.3 החברה שמרנית לעומת החברה המתירנית שהייתה טרם המהפכה
תגובות לדיכוי האלים של הפגנת ה-12 ביוני 2006
מיסוד אפליית נשים בחוקי המעמד האישי:
תוצאות האלימות נגד נשים בחסות המשטר
4. סיכום
ביבליוגרפיה

קטע מהעבודה:

1. פרק ראשון: מעמד האישה באירן לאור מיצובן על ידי אנשי הדת הכריזמטיים
1.1 ידע דתי סמכות וכריזמה באסלאם
אירן האיסלמית אימצה את עקרון הידע באיסלם. הידע באיסלם משמש מקור למנהיגות דתית כחלק מצבירת ההון התרבותי ובעלי הידע ביססו את מעמדם כיורשי נביאי האיסלאם והם לקחו על עצמם את פירוש וגילום המורשת והם ראו עצמם כמופקדים על הפצה שלה. האירנים סבלו מ"רגשי נחיתות" מסויימים כאומה לא ערבית שאימצה האיסלם מאוחר. לכן האירנים היו חייבים להוכיח אימוץ איסלם קיצוני כדי להוכיח שהם לא פחות מוסלמים מעמים ערביים כמו ערב הסעודית, מצרים ועירק. הידע והסמכות האיסלמים אירניים הם שהכתיבו בסופו של דבר את עיצוב מעמד הנשים האירניות.

תגים:

מעמד האשה · מעמד נשים · איאניות · אסלאם · שיעים · חומייני · דיכוי · סמכות פוליטית · נשים איראן

עבודות נוספות בנושא:

אפשרויות משלוח:

ניתן לקבל ולהזמין עבודה זו באופן מיידי במאגר העבודות של יובנק. כל עבודה אקדמית בנושא "מעמד וסמכות פוליטית של נשים באיראן ", סמינריון אודות "מעמד וסמכות פוליטית של נשים באיראן " או עבודת מחקר בנושא ניתנת להזמנה ולהורדה אוטומטית לאחר ביצוע התשלום.

אפשרויות תשלום:

ניתן לשלם עבור כל העבודות האקדמיות, סמינריונים, ועבודות המחקר בעזרת כרטיסי ויזה ומאסטרקרד 24 שעות ביממה.

אודות האתר:

יובנק הנו מאגר עבודות אקדמיות לסטודנטים, מאמרים, מחקרים, תזות ,סמינריונים ועבודות גמר הגדול בישראל. כל התקצירים באתר ניתנים לצפיה ללא תשלום. ברשותנו מעל ל-7000 עבודות מוכנות במגוון נושאים.