היישום אינו מחובר לאינטרנט

דיני זכויות יוצרים, חופש הביטוי, והאינטרנט שביניהם

עבודה מס' 066650

מחיר: 423.95 ₪   הוסף לסל

תאור העבודה: שאלת ההתנגשות בין חופש הביטוי וזכויות היוצרים בכלל, ובעידן הטכנולוגי בפרט, תוך הצגת סקירת שני התומים בראי הדין הישראלי ובמיוחד בדין האמריקאי, והתייחסויות למודלים חדשים וחתרניים של זכויות יוצרים וחופש ביטוי ברשת.

14,684 מילים ,83 מקורות ,2008

תקציר העבודה:

כולנו מכירים את המצב הנתון הבא - סרט או אלבום חדש עומד לצאת בקרוב, חובבי הסרטים והמוסיקה המושבעים כבר לא יכולים לחכות, וכשאכן אותן יצירות ישוחררו לבסוף, הם ייסעו לבית הקולנוע או לקניון הקרוב לביתם, וישלמו בעבור הכרטיס או הדיסק. יחד עם זאת, יהיו את אלה שיוותרו על התשלום הנ"ל ויעדיפו פשוט להוריד את הסרט או האלבום ישירות מן הרשת. אחרים יעדיפו להוריד גרסה סרוקה של ספר שהם כ"כ אוהבים אך מעדיפים שלא לרכוש בחנויות, ותמיד יהיו את בעלי האתרים שידלגו על מלאכת חיפוש המידע והכתיבה ופשוט יעתיקו חומרים מאתרים אחרים לאתריהם ללא כל ייסורי מצפון.
אין ספק, רשת האינטרנט כענק תקשורת ומידע הובילה במרוצת השנים למהפכה בחיי הפרט והחברה. עם התפתחות הטכנולוגיה התקרבה רשת האינטרנט לכלל האזרחים בארץ ובעולם כולו, הרשת הפכה לאמצעי זמין המשמש לתקשורת ואינפורמציה בלתי נדלית.
השינויים הטכנולוגיים כמו גם השינויים החברתיים, יצרו דילמות ובעיות חוקתיות עמם נדרשים להתמודד עתה המחוקק וביהמ"ש, אך כמו תמיד, מתקדם החוק באיטיות אחר התפתחויות השינויים והקדמה הטכנולוגית.
השימוש באינטרנט מעלה שאלות משפטיות רבות, אשר המחוקק בארץ ובעולם טרם השכיל להתמודד עמן במלואן. מדובר בשאלות בכל תחומי המשפט - דיני חוזים, נזיקין, המשפט הפלילי וכפי שסמינר זה יסקור, גם בתחום זכויות היוצרים השייך לענף הקניין הרוחני. בלשונו של השופט חשין - "צורות חיים חדשות אלו של המחשב והאינטרנט טרם ירדנו לחיקרן, טרם הגענו אל תחתית הבור החילונו נעים במהירות האור בעוד שגופנו בכרכרה וזרימת מחשבתנו כמהירות הכרכרה"(1).
כמות האינפורמציה המועברת באמצעות האינטרנט היא עצומה, הנגישות הבלתי מוגבלת לאינטרנט, המידע הנגיש באמצעות הרשת בכל רחבי העולם, הקלות בה ניתן להעתיק את המידע הדיגיטאלי, בצרוף האנונימיות היחסית של המשתמש מהווים פוטנציאל אדיר לשימוש לרעה במידע זה ומקל באופן כמעט בלתי נסבל על המפרים השונים במלאכתם לעשות שימוש בתכנים השונים הפזורים ברשת האינטרנט, ללא הסכמתם של בעלי התכנים הללו.

זכויות היוצרים הן חשובות מאוד, וייתכן כי תהיה התנגשות של זכויות אלה עם זכויות אחרות, כגון הזכות לחופש הביטוי , שהן זכויות יסוד במערכות משפט רבות. התנגשות זו תופסת תאוצה ומתרחבת בעולם האינטרנט, כך שמחד גדל הביקוש למידע וחשיפתו, ומאידך אינטרס היוצרים בשמירה על יצירותיהם גובר גם כן, עקב תחושת הפריצות הקיימת כיום, אשר ללא ספק גורמת למידע רב ויצירות רבות להיות מופץ ומועבר לקהל רב בלחיצת כפתור.

עבודה זו תסקור את התפתחות זכויות היוצרים בעידן הטכנולוגי, תוך שימת דגש על שאלה חשובה ביותר המתעוררת בהקשר זה - האם דיני זכויות היוצרים העכשוויים נפגעים בעקבות התפתחויות מודלים של חופש ביטוי והתפתחויות טכנולוגיות אחרות ברשת האינטרנט.
מכיוון שדיון עמוק בנושא עדיין לא התקיים בארץ, עבודה זו תסקור בעיקר את ההתפתחות בארה"ב, החלוצה בתחום, תוך התייחסות קצרה למצב בישראל בשנים האחרונות, ותספק הצצה קטנטנה למצב באירופה, בחלקים מסוימים בעבודה.

השער הראשון בעבודה יסקור האם בכלל קיימת התנגשות בין חופש הביטוי לבין זכויות היוצרים באופן כללי, לאו דווקא בנוגע לסוגיית האינטרנט, וזאת כדי להמחיש כי אכן קיימת התנגשות בין 2 זכויות יסוד אלה.
השעה השני יספק סקירה טכנולוגית קצרצרה על מהות האינטרנט ויציג 2 אמצעים טכנולוגיים אשר באמצעותם מבוצעות רוב ההפרות ברשת.
השער השלישי יענה בקצרה על השאלה האם התכנים הפזורים ברשת האינטרנט הם אכן ביטויים.
השער הרביעי יציג את ההצדקות הקיימות לזכויות היוצרים בעיקר בראי הפסיקה של ביהמ"ש העליון במ"י, תוך התייחסות לחוק זכויות היוצרים משנת 2007.
השער החמישי יסקור את בעיית האכיפה הקיימת של זכויות היוצרים בעקבות התפתחות האינטרנט, ויציג כי כיום ישנה בעיה לא פשוטה בתחום זה עקב כך שהטכנולוגיה מתפתחת בצורה מהירה מאוד, ומשאירה את החוקים והנורמות המשפטיות מאחור.
השער השישי יעניק סקירה עמוקה ביותר של התפתחות זכויות היוצרים ברשת ויראה כי מודלים של חופש ביטוי שנוצרו ברשת נוגסים בזכויות היוצרים, מעבר לעובדה שההתפתחות הטכנולוגית מאפשרת לגורמים מסוימים לבצע שימוש חתרני בזכויות יוצרים ברשת וכך גם לפגוע בדינים העכשוויים. כמו כן תבוצע סקירה של המצב בישראל לאור מס' פסקי דין שיצאו בשנים האחרונות בעניינים הקשורים לזכויות היוצרים והאינטרנט.
השער השביעי של העבודה יציג סיכום קצרצר והצעות ליישום מגמות בעתיד.

קטע מהעבודה:

האם קיימת התנגשות בין זכויות יוצרים וחופש ביטוי? מעיון במס' מקורות שונים, נראה שניתן להסיק שאכן קיימת כזו. כבר מעיון ראשוני בחוק זכויות יוצרים(3) ניתן לראות סוג כזה של התנגשות. התנאים לקיומה של זכות היוצרים מצויים בחוק, ולמרות שנראה שהחוק אינו מגן על רעיונות של יוצרים, הוא בהחלט מגן על ביטויים של אותם רעיונות(4). כמו כן, החוק מגדיר שימושים מסוימים שבעל הזכויות ביצירה יכול לעשות בה(5), ואף מגדיר את השימושים שניתן לעשות באותן יצירות ללא רשות בעל הזכות בה (שימוש הוגן)(6). בנוסף קובע החוק את מהות זכותו המוסרית של היוצר ואת תנאיה(7), כאשר החוק אף קובע מה ייחשב כהפרה של הזכות, תרופות וענישה למפרים(8). חקיקה זו אמנם מגנה על זכויות היוצרים, אך בהמשך נראה, כי זכות היוצרים ללא ספק מתנגשת עם חופש הביטוי, כאשר ניתן להבין כבר כעת, כי ביטויים מסוימים יכולים להיחסם מפני הציבור בסיטואציות מסוימות שיעלו לכדי הפרת זכות יוצרים, מה שמבטא את המתח התמידי בין אלה התומכים בזכויות היוצרים וקידומן לבין אלה המתנגדים להן.

תגים:

זכויות יוצרים · חופש ביטוי · אינטרנט · עידן טכנולוגי · התנגשות · ביטוי · יוצרים · זכויות מידע

אפשרויות משלוח:

ניתן לקבל ולהזמין עבודה זו באופן מיידי במאגר העבודות של יובנק. כל עבודה אקדמית בנושא "דיני זכויות יוצרים, חופש הביטוי, והאינטרנט שביניהם", סמינריון אודות "דיני זכויות יוצרים, חופש הביטוי, והאינטרנט שביניהם" או עבודת מחקר בנושא ניתנת להזמנה ולהורדה אוטומטית לאחר ביצוע התשלום.

אפשרויות תשלום:

ניתן לשלם עבור כל העבודות האקדמיות, סמינריונים, ועבודות המחקר בעזרת כרטיסי ויזה ומאסטרקרד 24 שעות ביממה.

אודות האתר:

יובנק הנו מאגר עבודות אקדמיות לסטודנטים, מאמרים, מחקרים, תזות ,סמינריונים ועבודות גמר הגדול בישראל. כל התקצירים באתר ניתנים לצפיה ללא תשלום. ברשותנו מעל ל-7000 עבודות מוכנות במגוון נושאים.