עבודה מס' 063562
מחיר: 544.95 ₪ הוסף לסל
תאור העבודה: מושג הטרנספר, תנועת מולדת ושורשי הרעיון.
7,765 מילים ,22 מקורות ,2004
"ביסוד הממשל הדמוקרטי מונח איפוא קיום של עם המסוגל להעלות את זהותו העצמית לתודעה קיבוצית בעלת זיכרון תרבותי-היסטורי המייחד אותה...הלאום כישות קיבוצית אינו רק ממסד המייצג את היחידים ואת הקבוצות המרכיבים אותו, אלא הוא נושא אותם בתוכו...ומתוך כך גם תובע מהם אחריות להמשכיותו".1 יחד עם זאת, ביסודה של הדמוקרטיה מונחים גם ערכי השיוויון והחירות, הכוללים בתוכם את החירות שלא להיכלל בתוך קבוצת הרוב במדינה והזכות לשיוויון חרף ההיבדלות. בימים בהם נשמעים קולות מנוגדים, משני עבריו של הנהר הפוליטי השוצף בישראל, נראה כי יש מקום לבחון מהו המרחק בין שתי הדעות, שעל פניהן נראות כה מנוגדות זו לזו. מחד קולות הימין, ויש שאף יאמרו ימין קיצוני, הקוראים לטרנספר של ערביי השטחים, ומנגד, קולות היונים מן השמאל, שמשנתם דוגלת בחיי שיתוף ושלום.
המילה טרנספר מזוהה זה שנים רבות עם משנתה האידיאולוגית של תנועת "מולדת" ומקימה, רחבעם זאבי ז"ל, אך מבט מעמיק יותר ובחינה מדודקת של שורשי האידיאולוגיות חושפים תמונה שונה במקצת, המציבה את רחבעם זאבי והשותפים לדרכו הפוליטית, בהמשך השביל עליו צעדו הרצל, בן-גוריון וראשי התנועה הציונית ההיסטורית.
מראשית ימיה העמידה מולדת את מסר הטרנספר כחוד החנית האידאולוגי שלה. בכנס היסוד של מולדת וביום ההכרזה על מעבר מולדת מתנועה למפלגה פוליטית, הגדיר זאבי, מנהיגה הבלתי מעורער של התנועה את מטרתה המרכזית כהעלאת סוגיית הטרנספר של ערביי השטחים כפתרון אפשרי מוצע לסכסוך הישראלי פלשתיני המתמשך לסדר היום הציבורי במדינת ישראל.
לאורך השנים הועלו טענות רבות כנגד האג'נדה הפוליטית של תנועת מולדת ואף היו שביקשו לפסול את רשימת מולדת ממועמדות לבחירות, בטיעון כי הקריאה לביצוע טרנספר מבטאת עמדות אנטי דמוקרטיות וגזעניות. מולדת בחרה בטיעונים סנגוריים שמטרתם יצירת זיקה בין רעיון הטרנספר שלה למקורות ציוניים ואחרים ששכנו בלב הקונצנזוס הישראלי. "אם הטרנספר אינו מוסרי, גם הציונות אינה מוסרית"2, נהג זאבי לומר. קו ההגנה שבו בחרה מולדת לעשות שימוש נועד ליצור רצף בין המפלגה לבין הרעיונות, התנועות והאישים שעליהם הסתמכה, על מנת להסיר את תוית הקיצוניות שדבקה בה ולהציגה כארגון פוליטי מתון שפועלו מתמקד במתן ביטוי לרעיונות המיושמים לאורך ההיסטוריה ומקובלים על חלקים נרחבים באוכלוסייה. בין היתר נטען במולדת כי "רגישות היתר, או שמא יש לומר רגשנות היתר, המלווה את הדיון הציבורי בסוגיית הטרנספר אצלנו, באותם מקרים נדירים שמישהו מהין לעורר את השאלה ולהסתכן בספיגת בליסטראות, נובעת במידה מכרעת מן העובדה כי אנו עם של טרנספר במהותנו".3
בעבודה זו אבקש לבדוק את הטענות שהציגו מנהיגי מולדת ובראשם זאבי, ולבחון האם קיימים שורשים למושג הטרנספר של מולדת בתנועת הציונות. הפרק הראשון בעבודתי זו יביא סקירה היסטורית של שורשיו האידיאולוגיים של הטרנספר, כפתרון אפשרי לסכסוכים לאומיים, תוך בחינת מצבי רוב ומיעוט ודרכי ההתמודדות הפוליטיים עימם ויבדוק את הקשר בין טרנספר ללאומיות ולזהות קולקטבית. הפרק השני ידון בתנועת מולדת ובמושגי היסוד הרעיוניים שבלב פעילותה הפוליטית, ויבדוק האם מולדת עונה על הקריטריונים הבוחנים מהי מפלגת ימין קיצוני. בהמשך אתור אחר שורשיו של רעיון הטרנספר בהגות הציונית ובקרב העומדים בראשה, וביניהם אבי הציונות, בנימין זאב הרצל, וראשי תנועת העבודה: דוד בן-גוריון, ברל כצנלסון ואחרים. לבסוף, אנסה לעמוד על קווי הדימיון והשוני בין שתי האג'נדות הפוליטיות הללו, ואנסה לקבוע האם יסודות קו ההגנה של מולדת כנגד מתנגדיה, יציבים.
-------------------------------------------------------------------------------
1. אליעזר שביד, "בין לאומיות ולאומנות", ע' 36
2. נדב שרגאי, "זאבי: הקו האחרון של הקונצנזוס הישראלי", הארץ, 18.10.2001
3. רפי ישראלי, "העברות אוכלוסין: עיון ומציאות", נתיב, 1992 ,(28)5, ע' 24
תוכן עניינים:
מבוא
שורשים אידיאולוגיים לטרנספר
טרנספר מהו?
סכסוכים לאומיים ופתרונות פוליטיים
טרנספר ולאומיות
טרנספר וזהות קולקטיבית
תנועת מולדת: הקמה ומשגי יסוד רעיוניים
מדיניות הטרנספר במולדת
מולדת כמפלגת ימין קיצוני
מושג הטרנספר במחשבה הציונית
הטרנספר בראשית ההגות הציונית
תכנית החלוקה וועדת פיל
תקופת הביניים - רעיון הטרנספר בין מאבק וקוממיות
מלחמת השחרור ורעיון הטרנספר
סיכום ומסקנות
ביבליוגרפיה
מוריס, בני, לידתה של בעיית הפליטים הפלסטינים 1947-1949 (תל אביב: עם עובד, 1991)
פדהצור, עמי, מפלגות הימין הקיצוני בישראל - מצמיחה לדעיכה? (תל אביב: הוצאת רמות - אוניברסיטת תל אביב, 2000)
Bell-Fialkoff, Andrew, Ethnic Cleansing, (New York: Marsin's Press:, 1991)
Bookman, Milica Zarkovic, The Demographic Struggle for Power, (London: Frank Cass Co. Ltd, 1997)
Brass, Paul, Ethnic Groups and the State, (New Jersey: Barnes and Noble Books, 1985)
Teveth, Shabtai, The Evolution of "Transfer" in Zionist Thinking, (Tel Aviv: The Moshe Dayan Center for Middle Eastern and African Studies, the Shiloah Institute, 1989)
זאבי, רחבעם, "הציונות האובדת", סביבות, 31, 1993, עמ' 53-66.
ז'בוטינסקי, זאב. "שיחה עם זנגוויל", האומה, 88, 1987, עמ' 7-10.
יוספי, דב, "פתרון אנושי לבעיה דמוגרפית", האומה, 88, 1987, עמ' 20-26.
ישראלי, רפי, "העברות אוכלוסין: עיון ומציאות", נתיב: כתב עת למחשבה מדינית, חברה ותרבות, 5(28), 1992, עמ' 24-29.
מארוס, מייקל. "שאלת הפליטים בבלקנים ואי עירובם של עמים", זמנים, 25, 1987, עמ' 5-17.
מוריס, בני, "הערות על ההיסטוריוגרפיה הציונית ורעיון הטרנספר בשנים 1937-1944". בתוך: בין חזון לרויזיה: מאה שנות היסטוריוגרפיה ציונית, (ירושלים: מרכז זלמן שזר, 1997)
סתיו, אריה, "בגין, מרידור ותסמונת הטרנספר", נתיב, 2 (19), 1991, עמ' 60-63
שילוח, צבי, "הטרנספר במחשבה ובמדיניות הציונית", נתיב: כתב עת למחשבה מדינית, חברה ותרבות, א' (1), 1988, עמ' 20-25.
Coakley, John, "The Resolution of Ethnic Conflict: Toward a Typology", International Political Science Review, Vol. 13(4), 1992, pp. 343-358.
Katz, Yossi, "Transfer of Population as a Solution to International Disputes", Political Geography, Vol. 11(1), 1992, pp. 55-72.
Schechla, Joseph, "Ideological Roots of Transfer Population", Third World Quarterly, Vol. 14(2), 1993, pp.239-275.
ניתן לקבל ולהזמין עבודה זו באופן מיידי במאגר העבודות של יובנק. כל עבודה אקדמית בנושא "מקורות רעיון הטרנספר בתנועה הציונית", סמינריון אודות "מקורות רעיון הטרנספר בתנועה הציונית" או עבודת מחקר בנושא ניתנת להזמנה ולהורדה אוטומטית לאחר ביצוע התשלום.
ניתן לשלם עבור כל העבודות האקדמיות, סמינריונים, ועבודות המחקר בעזרת כרטיסי ויזה ומאסטרקרד 24 שעות ביממה.
יובנק הנו מאגר עבודות אקדמיות לסטודנטים, מאמרים, מחקרים, תזות ,סמינריונים ועבודות גמר הגדול בישראל. כל התקצירים באתר ניתנים לצפיה ללא תשלום. ברשותנו מעל ל-7000 עבודות מוכנות במגוון נושאים.