היישום אינו מחובר לאינטרנט

גלוסקמאות מהתקופה הכלקוליתית בארץ ישראל - הופעתן הסמלית ופירושיה.

עבודה מס' 061824

מחיר: 241.95 ₪   הוסף לסל

תאור העבודה:

4,450 מילים ,9 מקורות ,2003

תקציר העבודה:

התקופה הכלקוליתית היא תקופת מעבר בין התקופה הנאוליתית בה שלטה החקלאות בכלכלת האדם, לבין הברונזה בה מתחילה המהפכה העירונית וכל המשתמע ממנה. התקופה מתוארכת לאלף הרביעי לפני סה"נ (אוסישקין, תשל"ג: 11).
ההתפתחות הטכנולוגית המלווה ביצור המתכת (נחושת), הנה אחד הסממנים הבולטים בשינוי המתחולל בעולם. בבדיקת צפיפות האתרים הידועים לנו מן התקופה, מסתמנת מגמת העדפת ישוב העמקים המישורים ושפלות, על פני שדרת ההרים המרכזית של הארץ. זוהי תופעה יוצאת דופן. יתכן כי האקלים היה שונה בתקופה הכלקוליתית מהמוכר לנו כיום ולכן נוצרה תופעה ייחודית זאת, אך יתכן כי מדובר בתמונת ישוב חלקית (אוסישקין,תשל'ג:11).
כלכלת הישובים הסתמכה ללא ספק בחלקה העיקרי על חקלאות ורעית עדרים, אך נראה כי מתחילים להופיע בעלי מקצוע המתמחים בעשייה ספציפית ובעיבוד ממוקצע של חומרי גלם. בנוסף, מגוון חומרי הגלם הגדול מעיד בפנינו על עולם שלם של קשרי מסחר ענפים, שפתח את הקהילות הכפריות להשפעות מבחוץ (אוסישקין,תשל'ג:11).
מנהג הקבורה הנפוץ ביותר בתקופה זו, הוא הקבורה המשנית, מנהג שהיה מקובל בארץ בתקופות שונות, אף בתקופה מוקדמת יותר. באופן קבורה זה, עובר הנפטר תהליך של שני שלבים עד שמגיע למקום מנוחתו הסופי. בשלב הראשון, הוא מושאר במקום כלשהו, עד שנרקב בשרו. לאחר מכן, שמים את עצמותיו במקום הקבורה הסופי. (גונן, תשמ"ט: 166).
טיפוס הקבורה המשנית הראשון המופיע בתקופה זו, הוא הגלוסקמאות - קופסאות חרס קטנות המתאימות לרוב לנפטר אחד. (במקרים בודדים נמצאו שני נפטרים בגלוסקמא אחת). (גונן, תשמ"ט: 166). המושג גלוסקמאות התקבל לאחר פסילת המושג "צנצנות אפר", מחשש שהוא יטעה בנסיבות רבות. (Perrot, 1980: 28). הקבורה בגלוסקמא נעשית תוך הכנסת העצמות לחלל הגלוסקמא ואותה מניחים במערת קבורה. (גונן, תשמ"ט: 166). פרו טוען שמכיוון שקיימות גלוסקמאות קטנות מאוד ובשל העובדה שבאף גלוסקמא לא נמצא שלד שלם, מדובר בקבורה סמלית. הגלוסקמאות הקטנות במיוחד מפורשות כדגמים או כמכילות שאריות קטנות. בנוסף יש לציין כי לא נמצאה עדות לשריפה באזור הגלוסקמאות. (Perrot, 1980 :28).
הגלוסקמאות שנמצאו באתרים השונים הם בעלי הופעות חזותיות שונות ומגוונות. ניתן למצוא אותן בצורת בתים קטנים או מזכירים פני אדם או חיה וכן בעלי מאפיינים רבים השאולים מתחומים אחרים. כאשר בודקים אנו את אותן גלוסקמאות, אין אנו יכולים להתעלם מן השאלות לגבי טיבן ומהותן. במילים אחרות, רוצים אנו לברר מהן המשמעויות הסמליות המסתתרות מאחורי הופעה חיצונית זו ומדוע בחרו אנשי התקופה לקשט את קברי מתיהם בצורה מיוחדת זו.
מערות קבורה אלה נמצאו עד עתה בעיקר בחלק המרכזי של מישור החוף. מדובר באזור צר מאוד ששיטחו כ1500- ק"מ. לקיום המערות מעל פני השטח לא נמצאו סימנים. רובן נתגלו במקריות, במהלך בניית כבישים או בתים. האתר הצפוני ביותר בו נתגלו גלוסקמאות, הוא חדרה ואילו הדרומי ביותר הוא פלמחים. אתרים נוספים בהם נמצאו גלוסקמאות הם גבעתיים, בן שמן, אבו-מטר, מסילת ציון, אום קטפה, קיבוץ מעברות, עמק חפר ושיקמים. .(Perrot, 1980: 28
בבואנו לחקור את ייצוגן האומנותי של הגלוסקמאות, עלינו לבדוק אילו חידושים ידועים לנו מן התקופה. הזכרנו קודם לכן את העובדה כי אומנות לשמה עדיין לא הייתה קיימת בתקופה זו. הביטויים האומנותיים היו מיועדים לצורכי דת ופולחן או להאדרת שמו של המנהיג או השליט. (גונן, תשמ"ט: 157).

תוכן עניינים:
מבוא
אתרים ומערות קבורה
תאור הגלוסקמאות
המשמעויות הסמליות של צורת הגלוסקמאות
סיכום
ביבליוגרפיה

מקורות:

אוסישקין, ד. (תשל"א) התקופה הכלקוליתית בארץ ישראל, בתוך קדמוניות, 12, ג', 4, עמ' 110-125.
בן תור, א. (תשמ"ט) התקופה הכלקוליתית, בתוך: מבוא לארכיאולוגיה של א"י ותקופת המקרא 1, 3.
גל, צ. סמיטליין, ה. שלם, ד. (1995) פקיעין, בתוך חדשות ארכיאולוגיות, ק"ד, עמ' 20-22.
גל, צ. סמיטליין, ה. שלם, ד. (1996) מערת קבורה כלקוליתית בפקיעין, בתוך קדמוניות, כ"ט, 111, עמ' 19-24.
מרחב, ר. (תשנ"ג) שרביטי אלים במטמון נחל משמר, בתוך: הלצר, מ. סג"ל, א. קאופמן, ד. מחקרים בארכיאולוגיה ובהיסטוריה של ארץ ישראל, הוצאת הספרים של אוניברסיטת חיפה.
שטרן, א. (1992) האנציקלופדיה החדשה לחפירות ארכיאולוגיות בארץ ישראל, ירושלים: החברה לחקירת ארץ ישראל ועתיקותיה, משרד הביטחון - ההוצאה לאור.
Gal, Z. Smithline, H. Shalem, D. (1999) New Iconographic Aspect Of Chalcolithic Art Preliminary Observations on Finds From The Peqi'in Cave, in Atiqot 37, Pp. 1-16.
Kaplan, J. (1963) Excavation at Benei Beraq, 1951 in Israel Exploration Journal, Vol. 13, 300-312.
Perrot, J. (1980) Tombes A' Ossuaires, Paris: Association Paleorient.

תגים:

קבורה · משנית · גלוסקמא · בית · שני · קברים · גלוסקמאות · כלקולית · מוות

אפשרויות משלוח:

ניתן לקבל ולהזמין עבודה זו באופן מיידי במאגר העבודות של יובנק. כל עבודה אקדמית בנושא "גלוסקמאות מהתקופה הכלקוליתית בארץ ישראל - הופעתן הסמלית ופירושיה.", סמינריון אודות "גלוסקמאות מהתקופה הכלקוליתית בארץ ישראל - הופעתן הסמלית ופירושיה." או עבודת מחקר בנושא ניתנת להזמנה ולהורדה אוטומטית לאחר ביצוע התשלום.

אפשרויות תשלום:

ניתן לשלם עבור כל העבודות האקדמיות, סמינריונים, ועבודות המחקר בעזרת כרטיסי ויזה ומאסטרקרד 24 שעות ביממה.

אודות האתר:

יובנק הנו מאגר עבודות אקדמיות לסטודנטים, מאמרים, מחקרים, תזות ,סמינריונים ועבודות גמר הגדול בישראל. כל התקצירים באתר ניתנים לצפיה ללא תשלום. ברשותנו מעל ל-7000 עבודות מוכנות במגוון נושאים.